Mikroplasty hubí žížaly, je ohrožen humus a půdní ekosystém

Ničivý účinek mikroplastů v oceánech už je dobře vědecky zdokumentován. Ekologická katastrofa mikroplastů se však týká také pevniny. Jsou totiž přítomny v půdě, kde je s organickými zbytky požírají žížaly, hlístice a jiní takzvaní půdní červi. Bohužel je mikroplasty zabíjejí, takže jich v půdě výrazně ubývá. Jsou přitom nezbytnou součásti ekosystému, neboť vytvářejí z organických zbytků humus vstřebatelný pro rostliny. Půda se tak stává méně úrodnou.

Podle vědců z Británie půda s mikroplasty vyvolává úbytek na váze kroužkovců a hlístic. Ve srovnání s tím v půdě bez mikroplastů tyto organismy váží po třiceti dnech o osm procent víc.

Proč jsou žížaly důležité?

„Jejich aktivita zlepšuje strukturu a kvalitu půdy, pomáhá se vstřebáváním vláhy a brání erozi. Takže pokud jakékoli znečištění negativně ovlivní půdní faunu, třeba červy, může to mít postupný účinek na jiné aspekty půdního ekosystému, třeba růst rostlin,“ tvrdí doktor Connor Russell z Anglia Ruskin University.

Nevyhazujte odpadky do přírody

Mikroplasty se do půdy dostávají z textilních vláken (akryl, nylon), z vysoce hustého polyetylenu (plastové lahve a tašky) či z rozložitelného polylaktidu. Polyetylen vysoké hustoty přitom v půdě snižuje pH (okyseluje půdu), polylaktid brzdí růst travin a spolu s nylonem a akrylem tlumí klíčivost travních semen.

„Je možné, že půdní červi reagují na mikroplasty podobně jako vodní kroužkovci, u nichž je to dobře prostudováno. Mezi tyto účinky patří ucpání a podráždění trávicího traktu, snížení absorpce živin ve střevě a omezení růstu,“ tvrdí doktor Bas Boots z Anglia Ruskin University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat