Klíčem k dobré popové skladbě jsou nepředvídatelnost a momenty překvapení

18.11.2019 | Zajímavosti

Každý popový interpret dobře ví, že klíčem k úspěchu není jen pěvecký talent a zajímavá barva hlasu, ale také štěstí na dobré skladatele a textaře. Neurologové z Lipska s tím souhlasí. Dobrý skladatel je klíčový, protože nejlepší popové skladby, které se stanou hitem, mají společné určité vlastnosti. Třeba to, že jejich kompozice není pro posluchače předvídatelná a časté zvraty vytvářejí momenty překvapení. V tu chvíli si totiž posluchač hudbu nejvíce užívá, protože podobná skladba stimuluje jeho centrum potěšení v mozku.

Jde přitom o správnou rovnováhu v tom, co lze očekávat a co dělá pop popem a nepředvídatelných momentů překvapení. Dobrými představiteli takových skladeb jsou písně What’s Love Got to Do with It od Tiny Turnerové či Ob-La-Di, Ob-La-Da skupiny Beatles.

Pohlazení pro duši

„Chápání toho, jak hudba aktivuje naše centra potěšení v mozku může vysvětlovat, proč poslech hudby pomáhá tolika z nás cítit se lépe, když máme splín,“ míní neurolog Vincent Cheung z Institutu Maxe Plancka pro lidskou kognici a vědy o mozku v Lipsku.

Při poslechu dobré hudby se aktivují především amygdala, hippokampus a sluchová kůra koncového mozku. První dvě souvisejí s emocemi, učením a pamětí, sluchová centra s funkcemi sluchu.

„Hudba navozuje příjemné pocity tím, že provokuje posluchače k neustálému generování a řešení očekávání v průběhu vývoje skladby,“ vysvětluje Cheung.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat