Trénujte mozek v zapomínání

14.06.2020 | Zajímavosti

Všichni máme alespoň jednoho člověka, situaci nebo věc, na kterou bychom nejraději zapomněli. Ale i když se snažíme na to nemyslet, stejně se stane, že nám čas od času na mysl stejně přijde. Pak je potřeba natrénovat zapomínání.

Zlomil vám srdce a jen pouhá myšlenka na něj bolí jako čert. Jak krásné by bylo, kdybyste ho mohla vymazat nejen ze svého srdce, ale i ze své hlavy… Kdo se ale bude opravdu snažit a použije správnou metodu, může zapomínání natrénovat. Zdá se vám to nemožné?

Vědomé zapomínání

Možná se vám to bude zdát jako protimluv, ale abyste mohla zapomenout, musíte se na nechtěné myšlenky aktivně a intenzivně soustředit. Jak můžete zapomenout něco, na co stále myslíte? Vědci z americké univerzity si položili stejnou otázku. A na odpověď přišli při testování, kdy vybraným jedincům promítali určitou dobu obrázky krajiny nebo obličejů. Pak je rozdělili do dvou skupin a řekli, že jedna skupinka si obrázek má zapamatovat co nejpřesněji – a ta druhá úplně zapomenout. Výsledkem bylo, že vizuální paměť mozku byla aktivnější u všech, kteří chtěli zapomenout. V minulosti se vědomé zapomínání spojovalo vždy s pasivitou, proti tomu ale hovoří aktuální vědecké poznatky. Ty totiž ukazují, že člověk musí na něco myslet, než se spustí v mozku proces mazání.

Ignorovat nepomůže

Pokud žijete v domnění, že nejlépe na něco nebo někoho zapomenete, když cokoli s tím spojené budete ignorovat, budete nakonec zklamaná. Bohužel ignorováním nepomůžete ani trochu tomu, aby z vašich myšlenek zmizel. Vždy je potřeba určitá míra zpracování předtím, než je možné je úplně eliminovat. Lidský mozek si nemůže pamatovat nebo vzpomenout na všechno, zapomínání tak hraje rozhodující roli při zpracování myšlenek a zahození nepotřebných informací. Abyste tedy vymazala bývalého přítele, budete potřebovat víc než jen „lusknout prsty“, ale kdo se dokáže vyrovnat s bolestí, dokáže nakonec i zapomenout.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat