Symbolika obsahu snů

Jestli vás zajímá, co vaše sny znamenají a jaké poselství vám chce vaše podvědomí sdělit, vysvětlíme vám ty nejdůležitější symboly. Ponořte se s námi spolu s prof. Dr. Michaelem Schredlem do vědy výkladu snů.

Vědci zjistili, že člověk stráví něco okolo čtyř let svého života ve stavu snění. A to už je docela dost, a proto přinášíme nový pohled na svět snů a jejich význam.

Jaký je svět snů

V průměru máme šest až sedm snů za noc, ale jen na málo z nich si dokážeme ráno vzpomenout. Naopak většina z nich upadá velmi rychle do zapomnění, protože mozek přechází ze stavu snění do stavu bdění a soustředí se na příjem nových informací. Jen pokud si sen rychle poznamenáme nebo ho vyprávíme, zůstane nám v hlavě. A pak je to teprve zajímavé! Protože jestliže dokážete symboly, tedy obrázky ze snu, správně interpretovat, můžete i lépe porozumět svému citovému rozpoložení, pochopit svoje přání, ale i strach.

Šifra jménem sen

Nicméně tak jednoduché rozeznat tyto symboly a najít vhodný význam zase není. A to především pokud se ve snech dějí opravdu bláznivé věci. Ale proto existují vědci zabývající se právě symbolikou snů a pomáhají s jejich dekódováním. Prof. Dr. Michael Schredl je jedním z nich a vysvětluje, co se za našimi sny opravdu skrývá, a jak jim správně porozumět.

Symbolika snů

První ucelená kniha s výkladem snů pochází z roku 200 n. l. napsaná Artemidorem Daldisem. Najdete tam třeba, že schodiště je symbolem pro cestu nebo stěhování, jednotlivé schody zase symbolem pro růst. Tak byly často sny interpretovány jako symboly budoucnosti. Sny jako zrcadlo vlastní duše zavedl až Sigmund Freud. A třeba pro schodiště měl úplně jiný význam – schody jako jasný symbol pro koitus…

Všichni máme stejné sny

Výzkum skutečně dokázal, že existují skutečně typické sny, které se zdají všem – například že nás někdo pronásleduje, nebo procházíme nějakou zkouškou, úplně zkoprníme a nemůžeme se ani hnout, nebo odněkud padáme. Vědci se domnívají, že důvodem k takovým snům jsou i typické situace ve stavu bdění, které potkává hodně lidí.

Pronásledování – Ve snu vás pronásleduje zlá příšera, máte strach a utíkáte pryč. Psychologie toto vysvětluje jako vyhýbání se problémům. Tedy sen o pronásledování je jen dramatičtější variantou. Osoba, která má takové sny, se pravděpodobně něčemu vyhýbá, nepříjemnému úkolu, konfrontaci nebo těžkému rozhodnutí.

Zkouška – Základním tématem snu o zkouškách je hodnocení vlastních schopností druhými. A to není důležité jen ve škole ne při studiu, ale i později v zaměstnání nebo i jiných oblastech. Sigmund Freud poukázal už kdysi na to, že hodně lidem se zdá o zkouškách, kterými si už prošli, například o maturitě. Nejde tedy ve skutečnosti o to, co člověk neumí, ale co si o jeho schopnostech myslí druzí.

Pády – I u těchto snů je základní vzorec docela jasný. Je jedno, co děláte, konečným výsledkem je váš pád dolů. A většina lidí se právě před koncem pádu vzbudí. Sen je dramatizovaným představením pocitu bezmoci. Sen ale neukazuje na to, že něco ve skutečnosti udělat nemůžete, ale na ten vnitřní pocit bezmoci. 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat