Husí kůže podporuje růst vlasů a chlupů

Když je člověku zima, je vyděšený nebo extrémně vzrušený, na kůži se mu utvoří tzv. husí kůže. Kolem cibulek vlasů a chlupů se smrští svaly a vytvoří hrbolek hmatatelný na pokožce. Podle vědců z Harvardovy univerzity tento jev souvisí s růstem vlasů a chlupů. Čím častěji člověk zažívá husí kůži, tím má zdravější porost vlasů a chlupů. Pomoci by tedy mohlo otužování.

„Husí kůže reguluje kmenové buňky, které obnovují vlasové cibulky,“ tvrdí vědci z Harvardovy univerzity. Ti odhalili unikátní nervové propojení mezi svaly vlasové cibulky a kmenovými buňkami. A popsali dráhy vzájemné regulace obou systémů.

Čím častější stimulace běháním mrazu po kůži, tím zdravější cibulky a zřejmě i porost vlasů a chlupů. Nedostatek stimulace naopak může souviset se ztrátou folikulů, z nichž vyrůstá vlas či chlup.

Husí kůže a její vliv na růst chlupů máme po předcích, kteří ještě měli huňatou srst. Tělo vystavované nízkým teplotám často zažívalo onu husí kůži, což zpětně podporovalo hustotu ochlupení. A je možné, že s oděvy, přikrývkami a ohněm, které už našim předkům pomáhaly se udržovat v teple, došlo k ústupu ochlupení.

„V naší studii jsme odhalili zajímavý dvousložkový segment, který nejenže reguluje kmenové buňky v ustáleném stavu, ale také upravuje chování kmenových buněk podle vnější teploty,“ tvrdí doktorka Ya-Chieh Hsu z Institutu pro výzkum kmenových buněk Harvardovy univerzity.

Podle ní oblečení, vytápění a další vymoženosti vedly k zániku ochlupení i vlasů na těle. Je to ale ekologická adaptace.

„Žijeme v neustále se měnícím prostředí,“ dodává doktorka Hsu, jejíž výzkum publikoval odborný časopis Cell.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat