Mějte přítomnost vos ve vaší zahradě pod kontrolou

Bojíte se vos, jejichž útoky s koncem léta nabírají na intenzitě? Je to pochopitelné, ale i tak se nevyplácí je z pozemku vyhánět. Pomohou vám totiž zlikvidovat škůdce.

Vosa. To je tvor, kvůli kterému je ochutnávka melounu na terase téměř adrenalinový sport. I když dosahuje poměrně malého vzrůstu, v lidech vzbuzuje velkou paniku. Přesto bychom ji měli na své zahradě vítat s otevřenou náručí. Proč je tento zástupce blanokřídlých živočichů užitečný a jak zařídit, aby si nás příliš nevšímal?

Škůdci, bojte se!

Larvy vos jsou výlučně masožravé a živí se hmyzem, který vosy dělnice uloví a dopraví je „domů“. Většinou se jedná o snadno dostupnou kořist, jako jsou housenky, mouchy, mšice, svilušky, molice a červi. Tím se dostáváme k tomu, že černožlutí létající predátoři, které tak úpěnlivě odháníme, regulují počet přemnožených škůdců, čímž chrání rostliny a vaši s láskou pěstovanou úrodu. Dělají to přirozeně a řídí se svými zákony. A za tuhle výpomoc nezaplatíte ani korunu.

Zachování přírodního řádu

To, že vosa dokáže vyplenit škůdce, ještě neznamená, že ona sama je v bezpečí. Bývá totiž chutnou svačinkou pro některé druhy ptáků, žab, ještěrek, mloků a plazů. Na její hnízdo, v němž pobývají stovky larev, nebojácně zaútočí i medvěd či jezevec. Zkrátka a dobře, vosa je součástí potravinového řetězce, který je klíčový pro zachování biologické rozmanitosti. Z tohoto pohledu je tedy velice užitečná. Jenže co když se jí stejně bojíte?

Odlákejte pozornost

Co vosu zaručeně přiláká, to je sladké. Když třeba skleničku s limonádou položíte daleko od sebe, nebude na vás útočit, protože pro ni přestanete být zajímaví. Dlužno dodat, že jako ochranný repelent můžete využít směs esenciálního mátového oleje s dalším nosným olejem. Pronikavé svěží aroma tohoto mazání ji zaručeně odpudí.

Falešné hnízdo jako dobrý nápad

Zmiňovaný živočich je velice teritoriální tvor a nikdy se nezabydlí v blízkosti své konkurence. Moc dobře ví, že by to nedělalo dobrotu. Proto je dobré rozvěsit na místech, kde trávíte nejvíce času, falešná hnízda. K tomu účelu bohatě postačí větší papírové sáčky, které vosa bude považovat za bydliště cizího společenství, což ji přiměje k rychlému odchodu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat