Včelí jed dokáže likvidovat rakovinné buňky

Včelí jed sice působí silné bolesti v místě vpichu, ale pokud vůči němu nemá člověk alergii, může být léčivý. Má silně protizánětlivé účinky, a dokonce zabíjí nádorové buňky. Antikancerogenním účinkům včelího jedu se věnuje stále více výzkumných týmů na světě. Nejnovější studie z Perthu potvrdila, že po aplikaci včelího jedu na zhoubný nádor prsu došlo k odumření sta procent jeho buněk.

Zatím to však bylo prokázáno jen v laboratorní tkáňové kultuře. Ale účinek melitinu, tedy hlavní složky včelího jedu, je ohromující. Podle australských autorů určitě představuje jednu z možných metod léčby rakoviny prsu.

Vědci ze Západoaustralské univerzity v Perthu testovali jed 312 včel z Austrálie, Irska a Anglie na různé typy těžko léčitelných nádorů prsu.

Jed zlikvidoval sto procent nádorových buněk, ale zdravým buňkám neublížil

„Sledovali jsme, jak včelí jed a melitin ovlivňují signální dráhy rakovinných buněk. Melitin brzdil signální dráhy v nádorových buňkách prsu potlačením aktivace receptoru,“ tvrdí autorka doktorka Ciara Duffy.

„Tento výzkum poskytuje další úžasný příklad toho, jak lze využít v přírodě se vyskytující sloučeninu k léčbě lidského onemocnění,“ tvrdí profesor Peter Klinken z Perthu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza těsto

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat