Štědří lidé jsou vnímáni jako fyzicky přitažlivější

Připadá-li některým lidem, že v dnešní době se nenosí vlídné chování, vstřícnost k druhým a především štědrost, ale že by naopak měli být sobečtější drsňáci, aby si vysloužili pozornost a přízeň okolí, pak podléhají klamnému dojmu, za který mohou zřejmě média a sociální sítě. Z experimentálních a dlouhodobých psychologických výzkumů vyplývá, že člověk, který je štědrý a druhým pomáhá, je vnímán jako atraktivnější než ten, který se chová sobecky a bezohledně.

Atraktivita a morálka

Jeden a tentýž člověk se tak může jevit druhým atraktivněji, když změní své chování a začne nezištně pomáhat a štědře rozdávat. Jenže má to také odvrácenou stranu mince. Fyzicky nadprůměrně atraktivní lidé jsou vnímáni jako štědřejší jedinci, i když nejsou.

„U starších dospělých jsou lidé, kteří se věnují dobrovolnictví a projevují soucit hodnoceni jako atraktivnější. U mladších lidí jsou ale také lidé, kteří se věnují dobrovolnictví, hodnoceni jako přitažlivější,“ tvrdí psychologové z Indiana State University.

Jejich poznatky vyplývají ze tří dlouhodobých výzkumů.

„Básníci a filozofové celá staletí naznačovali, že mezi morálním chováním a fyzickou krásou existuje vztah. Tato studie potvrzuje, že lidé, kteří jsou vnímáni jako atraktivnější jsou častěji štědří a že štědří lidé jsou vnímáni jako fyzicky přitažlivější jedinci,“ dodává profesorka Sara Konrath z Indiana State University.

Tipy na dobré skutky

Ruku na srdce. Kolikrát jste za svůj život odmítli dobrovolníka, který vám za drobný finanční příspěvek nabízel přívěsek s logem charitativních organizace? Bylo to na zastávce autobusu, při výstupu z metra nebo jen tak na chodníku před obchodním centrem? Už si ani nepamatujete, ale víte, že každé takové odmítnutí tváří v tvář nebylo nic příjemného.

Lidé se totiž do dobrých skutků nemají příliš nutit. Mají se sami rozhodnout, jakému projektu nebo iniciativě věnují svou pozornost, čas či peníze. A právě peníze většinou rozhodují. Proto pro vás máme pár tipů, jak lze konat dobro, a to jak pro své nejbližší, tak pro úplně neznámé lidi, kteří žijí kolem nás.

Dobré skutky nemusí být jen o finančních darech, můžete věnovat i svůj volný čas. Můžete se stát například dobrovolníkem v útulku a venčit psi, nebo oslovit dům seniorů ve vašem okolí. Možná vás to nenapadlo, ale i takové předčítání může udělat babičkám radost, nebo pokud hrajete na nějaký hudební nástroj tak proč ho nevzít sebou. Mezi dobré skutky rozhodně patří i darování krve, krevní plazmy nebo dokonce registrace mezi dárce kostní dřeně. Pokud nemáte času nazmar, můžete darovat například oblečení a obuv potřebným. Zkrátka každý dobrý skutek se počítá. A v neposlední řadě jsou tu finanční dary, ale pokud se rozhodnete pro finanční dar, dobře si ověřte, kam peníze půjdou. Bohužel i v dnešní době se najde spoustu jedinců, kteří mohou vaší dobroty zneužít.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat