Průměrná výška postavy dorostu závisí na kvalitě stravy

Prestižní lékařský časopis Lancet publikoval rozsáhlou mezinárodní studii zabývající se změnou výšky postavy v uplynulých pětatřiceti letech u celosvětové populace. Nejvyšší muži i ženy stále žijí v Nizozemsku. Tamní devatenáctiletí mají v průměru 183,8 pro chlapce a 170,4 pro dívky. Nejmenší chlapci jsou ve Východním Timoru (160,1 cm v průměru) a dívky v Guatemale (150,9 cm v průměru). Podle odborníků je rozdíl nejvíce způsoben nekvalitní stravou, nečistým životním prostředím a nezdravým životním stylem.

Geny vs. prostředí

Jistou roli hrají geny, ale podle autorů má největší vliv právě prostředí a především strava. To se projevuje i v rámci tzv. Západu. Země, kde mají skladbu stravy kvalitní (nikoli nadbytek energie ve stravě, jak je tomu třeba v USA či Spojeném království), kde mají zdravější životní prostředí a populace dodržuje zdravý životní styl, jsou lidé vyšší a mají nižší BMI.

Jak si vede Česko?

Poměrně dobře si vede i Česko, kde mají chlapci v průměru 180,5 centimetru a dívky 168 centimetrů. Přičemž od roku 1985 rostla v Česku také BMI a to do roku 2010, kdy dosahovala průměrně hodnoty 22 u devatenáctiletých. V posledních deseti letech trend mírně klesá, zřejmě osvětou o zdravém životním stylu.

Celkově ze studie ale vyplývá jedno, nejmenší jsou lidé v zemích, kde nejvíce strádají hladem a nekvalitními potravinami, kde mají tvrdé životní podmínky, zhoršenou zdravotní péči a nemají dostupné kvalitní vzdělání.

Kde populace povyrostla a kde mají největší problémy s obezitou?

Dále z analýzy vyplývá, že nejvíce vyrostla populace v Číně a Jižní Koreji. Za posledních pětatřicet let je rozdíl ve výšce postavy devatenáctiletých v řádu několika centimetrů.

Nejvyšší BMI – tedy postavu s nadváhou a obézní – mají teenageři na tichomořských ostrovech, na Blízkém východě, v USA a na Novém Zélandu. Naopak nejnižší BMI mají Indové a Bangladéšané.

Ve studii byla zhodnocena data čítající pětašedesát milionů dětí a dospívajících ve věku pět až devatenáct let a jejich výška a BMI měřeno v letech 1985 až 2019.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat