Kvůli globálnímu oteplování mají klíšťata více v oblibě lidskou krev

Vědci z USA publikovali studii, z níž je patrné, že člověk jakožto původce současné globální změny klimatu na ni stejně doplatí sám. Vymstí se mu to mimo jiných případů třeba také u klíšťat. Nejenže jich v posledních letech na celé severní polokouli extrémně přibylo a objevují se i ve vysokých nadmořských polohách, kde se dřív vyskytovala vzácně, ale člověka vyhledávají častěji než jiné savce. Kupříkladu severoamerická klíšťata dávají v extrémních letních teplotách 2,5krát častěji přednost lidské krvi před krví psů.

Když se tak člověk se svým psem prochází v přírodě Střední a Severní Ameriky, klíště se raději chytí jeho pokožky (oblečení) než zvířecí srsti. Severoamerická klíšťata přenášejí bakterii Rickettsia rickettsii, která působí tzv. horečku Skalistých hor. Její jméno je však zavádějící, člověk totiž může onemocnět i mimo oblast Skalistých hor. Horečka má velmi vážný vývoj a v sedmi procentech případů končí smrtí.

„Tato studie naprosto jasně dokazuje, že pokud bude klima teplejší, a teplejší léta máme stále častěji, můžeme očekávat mnohem více klíšťat přisátých na lidech. Bude to prostě stále větší problém,“ tvrdí doktorka Laura Backus z University of California v Davisu.

Klíšťata dávájí přednost člověku

Z jejího experimentálního výzkumu vyplývá, že s rostoucí venkovní teplotou dávají klíšťata přednost člověku před psem. Proč tomu tak je, není zatím jasné. Nicméně z opakovaných experimentů to vyšlo zcela jasně. Při nízkých teplotách klíšťata napadají častěji psy, ale při vysokých člověka.

„Věříme tedy, že v oblastech s rostoucími letními teplotami budou mnohem častější také onemocnění přenášená klíšťaty,“ míní doktorka Backus.

Zda se však tento fenomén týká také evropských klíšťat, není zatím zcela jasné. Výzkum byl proveden na severoamerických teplomilných druzích klíšťat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat