Psi dokážou s vysokou přesností odhalit koronavirus

Pes je nejlepší přítel člověka. A zvláště v těchto náročných časech! Už po týdnu cvičení se naučí rozpoznat nákazu virem Sars-CoV-2, což je naprosto neuvěřitelný a fantastický výkon.

Žijeme v těžké době, ve které nás krajně znepokojují i příznaky obyčejného nachlazení. Měříme si teplotu a zkoušíme, jestli jsme náhodou nepřišli o čich. Sledujeme, zda nejsme unavenější než jindy, nebolí nás více hlava nebo neztrácíme chuť k jídlu. Panikaříme nad obyčejnou rýmou. Také nás napadá, že budeme možná muset absolvovat testy na COVID-19. A představa hlubokého nosního výtěru nás znervózňuje ještě víc. Kéž by to testování alespoň nebylo tak nepříjemné, jak se povídá! V dohledné době skutečně nebude. A to díky psům.

Pojď si přičichnout, kamaráde

Představte si scénář, ve kterém vejdete do odběrové místnosti. Ovšem místo toho, abyste k molekulární analýze poskytli vzorek z nosu a úst, se podíváte do „tváře“ roztomilého německého ovčáka. Ten si vás očichá, díky čemuž je výsledek okamžitě jasný. Připadá vám to jako nereálné sci-fi? Nebo dokonce hloupost přitažená za vlasy? Ani jedno. Pes totiž nákazu koronavirem  odhalí s vysokou přesností.

Pomoc, se kterou se počítá

„Psi musejí cvičit pouze jeden týden, aby se mezi vzorky pacientů nakažených virem Sars-CoV-2 a neinfikovaných lidí dokázali orientovat,“ uvádí němečtí výzkumníci z Vysoké školy veterinární v Hannoveru. Podle nich by pak tato zvířata mohla najít uplatnění na hraničních přechodech, letištích, při sportovních utkáních a dalších veřejných akcích s velkou návštěvností. Ještě pořád tomu příliš nevěříte? Důkazy existují a jsou hodně přesvědčivé.

Víc než hlídač

Tým zmíněných odborníků testoval osm speciálně vycvičených psů německé armády. Po týdenním tréninku tyto němé tváře správně identifikovali 83 procent pozitivních vzorků a celých 96 procent vzorků negativních. Mimochodem, materiál byl seřazen tak, aby ani psovodi netušili, zda pochází od zdravé či nakažené osoby.

„Čichové vnímání psů je mnohem lepší, než si je široká veřejnost schopná představit,“ uvedla v rozhovoru pro agenturu DPA výzkumnice Esther Schalkeová z vojenské školy pro výcvik psů v západoněmeckém Ulmenu. „Přesto jsme žasli, jak rychle se psi zvládli naučit rozpoznávat vzorky lidí nakažených tímto nebezpečným virem,“ dodala na závěr. Takže ano, sci-fi se začíná měnit v realitu a my všichni jsme u toho!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:15
140 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat