Psí diabetes upozorňuje na tu samou nemoc páníčka

Jaký pán, takový pes. Ale platí to prý i naopak. Podle týmu vědců ze Švédska a Spojeného království totiž pejsek často předznačuje onemocnění svého pána. Platí to třeba u diabetu typu 2. Protože pes má velmi podobný životní styl a stravovací návyky svých pánů, kopíruje také jeho zdravotní stav. Takže když se rozvine onemocnění u psa, je velmi pravděpodobné, že se rozvinulo také u jeho chovatele.

Vyplývá to z analýzy 175 tisíc chovatelů psů. Ti, kteří se svými čtyřnohými kamarády málo chodí na procházky a překrmují je, mají sami málo pohybu a přejídají se. Nezřídka lidé krmí psy tím, co sami jedí. Takže diabetes u psa je indikátorem, že jej má i jeho chovatel.

„Chovatel, který má psa s diabetem, má diabetes sám o osmatřicet procent častěji než chovatel, jehož pes je ve skvělé kondici,“ tvrdí autoři ze Švédska.

Ačkoli chovatelé psů mívají v průměru lepší kondici než lidé, kteří psa nemají, existuje řada chovatelů, kteří žijí nezdravě a nezdravý je i jejich chlupatý svěřenec.

Stravovací návyky

„Stravovací návyky člověka můžou také ovlivnit stravu jeho zvířat a riziko obezity, například obézní lidé se přejídají a svým psům dávají větší porce. Ti lidé, kteří během dne často něco mlsají, dopřávají velmi často pamlsky také psům… Takže výsledky naší studie je možné vysvětlit podobným životním stylem a mírou pohybu, což ovlivňuje rozvoj diabetu u zvířete i člověka,“ tvrdí autoři z vládní agentury pro vědecký výzkum Vetenskapsrådet.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat