Zimní pověry pro silné povahy

Jak to zařídit, aby vám i v těch největších mrazech bylo pořád příjemné teplo? Vezměte lopatu, naberte sníh a hoďte ho za hlavu. Anebo se postavte pod nejbližší borovici. A jak se podle pověr dá předpovídat počasí pomocí husy? Tohle není nic pro slabé povahy!

Encyklopedie vysvětlují pověru jako víru v jev či bytost, která v rozporu s racionálním myšlením a bez rozumných důvodů přiřazuje věcem a dějům nadpřirozenou schopnost ovlivňovat budoucnost. Také propadáte panice, když si zapnete knoflík do špatné dírky nebo vám přes cestu přeběhne černá kočka? Býváte v pátek třináctého celí nesví, neboť je to den, v němž se může stát naprosto cokoli? Ano, pověr existuje skutečně hodně. Které se týkají zimy?

Sníh místo topení?

Americké i evropské záznamy o folklórních pověrách zmiňují, že se za velkou louží i na starém kontinentě kdysi věřilo, že když člověk vezme lopatu, nabere sníh a hodí s ním za hlavu, nebude mu během nejchladnějších měsíců roku zima. Nikdy! Stejného zázraku se lidé prý mohli dočkat i tehdy, když jim za krk spadl sníh ze stromu. Mělo to však jednu podmínku – musela to být borovice. Tak hurá do lesa, do jara zbývá ještě trocha času, tak ať neklepete kosu!

Kvetení v rozporu s kalendářem věstí katastrofy

Vinou klimatických změn a globálního oteplování jsme zvyklí, že si příroda občas „postaví hlavu“. Proto nás příliš nepřekvapuje, že některé rostliny a stromy kvetou v období, kdy to z botanického hlediska „není normální“. Jenže v dávné minulosti se na to pohlíželo úplně jinak, a to zejména v britském Walesu. Tamní legendy praví, že takové bláznivé kvetení předpovídá tuhou zimu plnou nemocí a smrti.

Husa v rozkladu jako předpověď počasí

Pokud jde o samotnou předpověď počasí na nadcházející dny, některé světové kultury si v dobách našich předků pomáhaly husou. Ovšem bylo to poněkud složité. Zvíře se nejprve muselo zabít a zbavit kostí. Právě od kostí se točila celá prognóza. Když byly průhledné a spíše tenké, věstilo to průměrné teploty. V případě těch silnějších šlo o jasné proroctví signalizující tuhé mrazy.

Zdroje: bustle.com, wikipedia.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat