Metody na ovládání stresu

Abyste se vyrovnali se stresem a zabránili mu, existují užitečné tipy, které vám umožní znovu získat kontrolu nad situací a pomohou vám uklidnit se. Musíte pochopit, že existují situace, ve kterých můžete aktivně jednat, ale existují také situace, na které nemáte žádný vliv.

Pokud se ve vašem životě objevuje stres pravidelně a dlouhodobě, může to mít negativní následky na vaše zdraví (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579396/). Je proto důležité naučit se stres ovládat. Necítíte-li se dostatečně motivování nebo už změna není ve vašich silách, požádejte o pomoc odborníka. Není na tom nic špatného a předepsané léky vám mohou pomoci z těžkých fází stresu. Pro ostatní nebo jako následnou pomoc přinášíme několik způsobů, jak stresu čelit.

Roztřiďte si svůj každodenní život

Hlavní příčinou pocitu stresu je, že jsme neustále vystavěni několika úkolům současně a chceme všechny co nejlépe a nejrychleji stihnout. Snažíme se proto dělat mnoho povinností a úkolů současně. Zejména v každodenním životě je důležité si úkoly správně strukturovat. Podle priorit potom vypracovávejte každý úkol jednotlivě a plně soustředěni jenom na jednu věc.

Naučte se říkat ne

Přátelé, kolegové v práci nebo členové rodiny vás často požádají o pomoc. Je obtížné odmítnout, protože se podvědomě bojíte, že je zklamete. V důsledku toho vám ale naroste hromada povinností, která může nakonec skončit stresem. Vyrovnat se se stresem znamená, že se naučíte říkat ne, když něco nechcete nebo nemáte čas.

Nemůžete změnit všechno

Důležitým krokem pro vyrovnání se stresem je pochopit, že existují okolnosti, které změnit lze a na které bohužel nemáte žádný vliv. Určité situace je třeba považovat za samozřejmost. Existují vnější vlivy, které nás přímo ovlivňují, ale my je ovlivnit nemůžeme. Dostat se do stresových situací prostřednictvím vnějších vlivů je svým způsobem zbytečné. Snažte se vidět tuto situaci jako výzvu a pochopte, že nemůžete ovlivnit všechno – i když hodně chcete.

Klamná záliba v dokonalosti

Že vždy chceme splnit své vlastní požadavky nebo požadavky ostatních, může být dvousečná zbraň. Nejde o to, že bychom neměli chtít dosáhnout cílů, ale o naši nutkavou potřebu dokonalosti. Vždy si pečlivě rozmyslete, zda se úsilí, které do svých aktivit vkládáte, opravdu za to stojí.

Zdroj: názory autora, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579396/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513300/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat