Díky technice pomodoro budete mnohem produktivnější

Chcete být produktivnější a nehroutit se z toho, že vůbec nic nestíháte? Sepište si seznam úkolů a rozdělte si den na intervaly, které trvají 25 minut. To byste nevěřili, jaký to může přinést efektivní užitek!

Máte příliš mnoho práce a příliš málo času? To je dnes běžný jev, který hladinu stresu dokáže vyšponovat do neuvěřitelných výšin. Když má totiž člověk nekonečný seznam úkolů a povinností, bývají tikající hodiny jako časovaná bomba (1). Víte, co? Zkuste techniku na podporu produktivity, která má co dělat s rajčaty!

Strategie, která vám změní život

Světově uznávanou techniku Pomodoro (3), která vede k vyšší efektivitě, vymyslel už v 80. letech minulého století inovátor a konzultant Francesco Cirillo, jež v současnosti žije v německém Berlíně. Celé tajemství tkví v tom, že svůj nabitý den rozdělíte do 25 minutových intervalů neboli pomodoros, mezi kterými si uděláte pětiminutové přestávky. Název této techniky pochází z italského názvu pro rajče, protože kuchyňská minutka, kterou tento muž k odměřování času používal, měla stejný tvar. A jak přesně to vypadá v praxi (3)?

Chce to plán!

Nejprve si sepište seznam neodkladných úkolů, které musíte zvládnout. Poté zapněte časovač a soustřeďte se na první povinnost, dokud čas nevyprší. Následně si dejte pětiminutovou přestávku a cyklus opakujte. Po čtyřech pomodorech je pauza delší, a to půlhodinová. Je to snadné, viďte? Ale zatraceně účinné. Proč?

Technika Pomodoro pomáhá se soustředěním tím, že rozděluje velké úkoly na měřitelné kousky, u čehož vám vštípí pocit naléhavosti. Otevře vám to oči. Budete nesmírně překvapení sami sebou i tím, kolik se toho dá stihnout za pouhých 25 minut. Samotný akt plánování zajistí větší kontrolu nad časem, přičemž působí velice motivačně. Jsou tu však i další výhody.

Chyby? Na ty není prostor

Z četných výzkumů vyplývá (2), že lidem, kteří se angažují ve věcech najednou, trvá dokončení stanovených úkolů mnohem déle a také dělají více chyb. To ale při Pomodoro strategii nehrozí, neboť se zaměřujete na jeden úkol, který s vysokým soustředěním vyřešíte rychlostí blesku. Trvalou koncentraci i lepší výkony vám zaručí i pravidelné přestávky.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7075496/, (2) www.microsoft.com/en-us/worklab/work-trend-index/brain-research?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7537189/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat