Zastaralá pověra o svatebních šatech

"Můj budoucí manžel mě za žádných okolností nesmí ve svatebních šatech před svatbou vidět. To přináší smůlu!" Alespoň to říká stará pověra. Jak vznikla? A proč už dnes neplatí?

Svatební šaty jsou pro mnoho lidí něčím velmi výjimečným. A samozřejmě nikdo nechce partnera ochudit o překvapení, dokud nezačne svatební obřad a oba si neřeknou ano. Ale to, že je smůla, když se budoucí manželé uvidí předem, je prostě nesmysl – a zřejmě to souvisí se zastaralým zvykem (1).

Když bylo manželství povinné...

V minulosti byli za majetek odpovědní muži a majetek ženy, která se provdala, přecházel po svatbě do rukou muže. Zejména bohatí pánové byli mezi bohatými rodinami velmi žádaní a pro zámožné rodiny bylo často běžnou praxí, že se mezi sebou dohodly. Plánované sňatky proto nebyly neobvyklé. Problémem by však mohlo být, pokud by nastávající manželé v sobě navzájem nenašli zalíbení a chtěli by do svazku vstoupit s menšími penězi. Proto se říkalo, že se ti dva nemají předem vidět.

Pokud by si byli nastávající ženich s nevěstou krátce před svatbou představeni, hrozilo by, že smlouva mezi jejich rodiči nenabyde platnosti. V kostele se před knězem o tom samozřejmě nemluvilo, takže brzy se ustálilo, že se manželé do sňatku neviděli.

Alespoň to je jedna z teorií. Svatební závoj je mimochodem další z opatření, ke kterému došlo ze stejného důvodu – s látkou zakrývající tvář muž neměl možnost před sňatkem couvnout.

Ochrana před démony

Dalším předpokladem je, že k tradici, která často žije i dnes, patří stará pověra. Traduje se, že existují démoni, kteří zaměřují své zlé pohledy na nastávající manželku v přítomnosti muže. Aby se tomu zabránilo, družičky často nosily podobné šaty, aby zmátly zlé síly.

A jak je to teď?

I dnes některé páry dodržují staré zvyky. Pro někoho je překvapením něco velmi výjimečného, ​​jiný se rozhodne nafotit svatební fotografie ještě před svatebním obřadem. Obě varianty mají své dobré stránky, co si kdo vybere, záleží na konkrétním svatebním páru. U svatby z lásky už ale pověry nejsou potřeba.

Zdroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Wedding - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pizza těsto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat