Boj s odpoledním propadem produktivity

Dopoledne jste svěží a odpoledne v únavové krizi počítáte minuty do konce pracovní doby. Proč je to běžné a jak propad produktivity udělat snesitelnější?

Znáte to – ráno si dáte kávu nebo dvě a celé dopoledne máte síly a elánu, že byste mohli skály lámat. Kéž by to vydrželo celý den! Ale o tom si můžete nechat leda zdát, protože po obědě už cítíte lehkou únavu, příliš vám to nemyslí a jste zralí na šlofík. Je s vámi snad něco špatně? Ale kdepak, tento odpolední propad je naprosto normální a čelíme mu všichni.

Přirozenou reakci nelze obelstít

Tyto energetické a duševní poklesy jsou naší biologickou předvolbou. Četné výzkumy (1) potvrzují, že je převážná většina lidí registruje mezi jednou a čtvrtou hodinou odpolední. Naše těla nejsou navržena tak, aby celý den běžela vysokým energetickým tempem. Přibližně v polovině dne klesá tělesná teplota, což dá pokyn mozku, aby uvolnil melatonin. Tento hormon pomáhá regulovat cykly spánku a bdění (2). Tuto adaptivní reakci je třeba uznat a respektovat, nikoli popírat a ignorovat. Tak vidíte, ať chcete, nebo ne, snížené výkonnosti se vyhnout nelze. Neznamená to však, že musíte jen trpět a nečinně přihlížet.

Nepodceňujte spánek a přehodnoťte snídani

Je jasné, že když se v noci dostatečně nevyspíte, budete více unavenější a tím pádem i méně výkonní. Odborníci proto doporučují (3) chodit spát vždy ve stejnou dobu a při usínání odstranit rušivé elementy, zejména pak mobilní telefony. Jejich vyzařující modré světlo totiž inhibuje produkci melatoninu. Vaši odpolední produktivitu ovlivňuje i to, co během dopoledne jíte a pijete. Snídani tedy založte na bílkovinách, které energetickou hladinu „podrží“. A nezapomínejte ani na dostatečný pitný režim, neboť i žízeň může vaše výkony zadupat do země (4).

Plánujte a pracujte chytře

Lepší rozvržení času? To je to, oč tu běží. Pokud je to možné, důležité a náročnější úkoly vyřešte hned z rána, kdy jste ještě svěží. Po obědě si naplánujte spíše rutinní práci, jako například archivaci či vyřizování e-mailů. V největší únavové krizi zkuste změnit prostředí. To vážně pomáhá!

Ach, ten čerstvý vzduch!

I taková banalita, jako třeba cesta pro kávu do automatu, může restartovat mozek. V úplně ideálním případě se doporučuje krátká procházka na čerstvém vzduchu, která je spolehlivým lékem na duševní vyčerpanost (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4289075/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5405617/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK20359/, (4) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18448177/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6888434/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat