Účinek a význam léčivých kamenů

Takzvané léčivé kameny jsou v módě a přinášejí prý dobrou energii do každodenního života. Vysvětlíme jejich význam a jak je správně používat.

Ať už jako masážní pomůcka, jako energizující doplněk ve džbánu s vodou nebo jako talisman pod polštář: Drahé kameny se v rámci trendu těší stále větší oblibě. Lesklé kameny nejen že pěkně vypadají, ale také se o nich říká, že mají léčivou sílu a dobrou energii, které prý příznivě působí na tělo i mysl. Důležitou roli zde hraje jejich atomová struktura, kterou si lze představit jako symetrickou mřížku. Říká se, že jde o energie a vibrace, které sledují jednotný vzor, k vyrovnání a harmonizaci. K tomu se přidává osobní záměr, stejně jako jejich barvy a vlastnosti připisované různým kamenům. 

Jak léčivé kameny fungují? 

Energie léčivých kamenů nejsou vědecky ověřené studie. Existuje mnohem více energií, účinků a vibrací, které neovlivňují fyzické tělo, ale životní energii pránu. Prána pochází z jógové tradice a popisuje kosmickou životní energii, elementární sílu všech přírodních jevů. V litoterapii (léčbě kameny) se předpokládá, že léčivé kameny dokážou vyřešit blokády toku energie a přispět k duševnímu i fyzickému zdraví.

Každý kámen má své vlastní jedinečné energie a funguje odlišně v závislosti na jeho atomové struktuře. Kromě toho hrají roli strukturní typy (šestihranné, kosočtverečné, kubické, ...), minerální třída, původ nebo barva.

Význam léčivých kamenů

Ametyst

Fialový ametyst je jedním z nejkrásnějších a nejcennějších drahých kamenů, které byly již ve starověku ceněny jako talisman. Dnes prý zvyšuje koncentraci a podněcuje fantazii. Také chrání před negativními energiemi nebo nočními můrami a dokáže vyčistit energii v místnosti.

Čirý křemen

Horské krystaly jsou matkou všech léčivých kamenů a patří do rodiny křemenů. Bílý kámen znamená čistotu a říká se, že přináší jasnost a řád, posiluje intuici a podporuje harmonické vibrace. O kamenných krystalech se také říká, že mají uklidňující účinek na tělo a mysl. 

Růženín 

Podle řecké mytologie prý Eros (bůh lásky) přinesl růžový kámen na zem – a dodnes je ztělesněním lásky a romantiky. Drahokam prý přináší pozitivní energii do vztahů a umocňuje spojení dvou lidí. Kámen má navíc vyrovnávací účinek a údajně podporuje plodnost. Hojivý účinek může také zmírnit bolesti hlavy a zlepšit pleť – proto se často používá jako váleček na obličej.

Jaspis

Tento kámen se vyrábí v různých barvách, ale obzvláště oblíbený je jaspis červený. Uzemňuje, dodává výdrž, fyzickou i duševní sílu.

Achát

Vyhledávaný drahokam díky svým speciálním barvám, ale má také ochranné a léčivé účinky. To podporuje vnitřní rovnováhu, posiluje sebevědomí a je skvělým kamenem štěstí pro nový začátek. 

Akvamarín

Kámen zaujme svou modrou barvou a je tedy krásným drahokamem. Důležitý význam má ale také jako léčivý kámen. Akvamarín prý zahání negativní myšlenky, podporuje vnitřní klid a duchovní rozvoj. 

Citrín

Zářivě žlutý citrín vás nejen dobře naladí, ale také minimálně stejně slunečně působí na naši pohodu. Léčivý kámen zabraňuje depresím, má pomáhat k pozitivnímu přístupu k životu, činí vás rozhodnými, sebevědomými a zvědavými. 

Hematit

Hematity jsou považovány za drahé kameny, které dodávají radost ze života a sílu a rozhodnost. Působí proti vnitřnímu neklidu a svým účinkem se doporučují i ​​při psychických problémech orgánů. 

Tygří oko

Tento kámen, známý svou hnědočernou barvou, má uzemňující, ochranný a odvážný účinek. O drahokamech se také říká, že zvyšují koncentraci, zmírňují stres a poskytují jasnost v obtížných rozhodnutích.

Lapis lazuli 

Léčivý kámen by měl dodávat optimismus, pozitivně působit na přátelství a zvyšovat porozumění pro druhé. Drahokam se také používá při duševních blokádách a údajně pomáhá odbourávat špatné návyky.

Bohužel žádné vědecké studie pro účinek léčivého kamene neexistují. Věříme však, že ne vše v životě potřebuje vědecké vysvětlení a že hezké drahokamy dokážou do našeho každodenního života rozhodně vnést špetku magie. 

Zdroj: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23206175/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:08
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat