Žijete eko a bio? Otestujte se!

Třídíte odpad, nejezdíte po městě autem, ale hromadnou dopravou, neodhazujete odpadky na ulici a nespalujete na zahradě či v kamnech umělé hmoty. Co víc ještě můžete udělat pro naši planetu?

Žít „ekologicky“ není nic složitého, většina z nás už nějaký ten krok k ochraně životního prostředí podnikla (nepodceňujte výše popsané činnosti, každá se počítá). Zkuste přidat ještě následujících 5 tipů – nepředstavují žádný problém a pomáhají přírodě.

1. Kupujte lokální suroviny

Většina potravin, jež kupujeme, nepochází z České republiky, ale byla dovezena. Import sám o sobě představuje zátěž pro životní prostředí (vezměte jen tu dopravu), a i když například v našich zeměpisných šířkách stěží seženete lokální pomeranče, některé potraviny můžete sehnat od místních producentů. Nemusíte nutně do bio obchodů nebo na farmářské trhy, i když to je samozřejmě ideální, stačí, když budete číst etikety u jednotlivých potravin.

2. Zkuste vegetariánství

Živočišná výroba zatěžuje životní prostředí poměrně významně. Proto někteří environmentalisté a aktivisté věří, že kdybychom byli vegetariáni, naše příroda by nebyla ve stavu, v němž je. Vypsat všechny důvody by bylo na celý román, informace se dají snadno najít na internetu. Pokud vás představa života bez masa nijak netěší, zkuste si určit za vegetariánský jeden nebo dva dny v týdnu.

3. Neplýtvejte

Naše západní civilizace je proslulá mimo jiné tím, že má nadbytek potravin. A bohužel většina z nás nakupuje více jídla, než může spotřebovat a než pak skutečně spořádá. Spousta potravin tak končí v popelnici. Proto se jednak snažte nakupovat rozumně (však ten supermarket bude stát i zítra – když vám něco náhodou dojde, prostě do něj zaskočíte), nenakupujte do zásoby potraviny, jež nemají dlouhou trvanlivost (něco jiného koupit si tři kila mouky, ta vydrží pár let). A pokud už se nějaké to jídlo stane nepoživatelným, hoďte jej do kompostu (to platí pro ty šťastnější z vás, co mají zahrádku) nebo kontejneru na bio odpad, ty najdete i ve městech.

4. Zaměřte se na lednici

Lednička je jedním z největších spotřebitelů energické energie v domácnosti – běží prakticky neustále a není možné ji vypnout. Podívejte se ale, kdy jste ji koupili – pokud máte totiž lednici, která má za sebou více než 10 let, může se stát, že spotřebovává až dvakrát více elektřiny než „zamlada“. A to se projeví nejen na vaší peněžence, ale i životním prostředí. Investujte proto do nové – uvidíte, že v konečném výsledku se vám vyplatí.

5. Nemyjte nádobí

Tedy samozřejmě nikoli doslova – jen jej nemyjte rukama, ale investujte do myčky. Ač se to zdá neuvěřitelné, spotřebuje myčka mnohem méně vody než vy, když umýváte nádobí. A také používejte mycí prostředky šetrné k životnímu prostředí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat