Psi, kteří mají kvalitní společenský život, žijí déle

Jak moc a jak často si hrajete se svým psem? A chodíte s ním na návštěvy a procházky?  Čím více času mu věnujete, tím lepší zdraví a delší život může váš chlupatý miláček mít. Dlouhá samota a nedostatek pozornosti mu ani trochu nesvědčí!

Psi se v průměru dožívají 10–13 let. Každý majitel, který svého čtyřnohého parťáka nadevše miluje, by jistě souhlasil s tím, že je to zatraceně málo. Kéž by se život těchto němých tváří dal nějak prodloužit! No, možné to prý je. A v podstatě stačí maličkost.

Být spolu. O to tady běží!

Ať je malého, středního či velkého vzrůstu, pes je tvor společenský a potřebuje pozornost. A světe, div se – právě pozornost lidí má na jeho dlouhověkosti lví podíl. Prokázala to nejnovější americká studie Arizonské státní univerzity, jejíž poznatky sdělují, že ve zlepšování zdravotních výsledků je aktivní společenský život pětkrát účinnější, než celková stabilita domácnosti, a dokonce i věk majitele.

Azore, dnes jedeme na výlet!

Odborný tým ze zmíněné vzdělávací instituce do svého průzkumu zahrnul více než 21 tisíc vlastníků psů. Všichni pak prostřednictvím on-line dotazníku odpovídali na otázky týkající se toho, jak se jejich chlupatý parťák stravuje, v jakém prostředí žije a zda užívá nějaké léky. Experti se zajímali i o celkový příjem domácnosti, stejně jako o sousedské vztahy a míru společně tráveného času. Na základě výpovědí si pak mohli udělat jasný obrázek o sociálním prostředí a psychické pohodě zvířat. Celé tohle bádání přineslo jasné závěry.

„Psi žijící v těsné blízkosti lidí a dalších zvířat, kteří si s nimi pravidelně hrají a tráví s nimi spoustu času, jsou prokazatelně zdravější, což může vést k jejich delšímu životu,“ potvrzuje hlavní autorka studie, kterou je doktorandka molekulární a buněčné biologie Bri McCoy. Pro zdraví psů je tedy důležité mít co nejvíce společenských vazeb a aktivit.

Zdroje: www.scitechdaily.com/new-study-reveals-surprising-factors-in-dog-longevity/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat