Aby byl váš výkon v práci vidět

Svou práci děláte dobře, jste spolehliví, angažovaní a motivovaní. Ale stále se ve své práci nějak necítíte dostatečně oceňováni? Přestože uznání a ocenění jsou pro zaměstnance zdaleka nejdůležitějšími faktory, často chybí. Jak se projevuje uznání. A co můžete dělat, když je nedostatek uznání v práci na denním pořádku.

Uznání a ocenění jsou často zaměňovány s pochvalou. I když je pochvala sama o sobě pozitivní, stále jde o hodnocení pracovního výkonu. Vzhledem k tomu, že chválu často dává vedení, má také efekt „shora dolů“. Co je mnohem důležitější a má trvalý vliv na spokojenost, je, že se cítíte oceňováni a viděni. Pro některé z nás je projevem uznání i výše našeho platu.

Jak se projevuje uznání v práci?

Plat je nejvyšší prioritou, pokud jde o spokojenost s prací. Ocenění a uznání výkonu přichází bezprostředně poté. Ocenění se projevuje uctivým zacházením, dobrou vůlí a uznáním pracovního výkonu. Když si vás váží, cítíte o sebe opravdový zájem. Váš nadřízený má k vám kladný vztah a zajímá se o to, co děláte a jak se cítíte. Lidé se k vám chovají přátelsky a všímají si, když je něco špatně. Cítíte se svobodní a můžete otevřeně mluvit o tom, co chcete a co si v hloubi duše myslíte.

Realita je však taková, že nedostatek ocenění je v práci často na denním pořádku. To obecně vytváří horší pracovní atmosféru, snižuje se motivace a v týmu panuje soutěživý duch. Čím déle žádné ocenění nepřichází, tím více se ve vás šíří špatné pocity. Přijdete na pracoviště a jen fungujete. Plníte úkoly, protože musíte, ale ne proto, že by vás to pořád bavilo. Když pocítíte radost, je v zárodku potlačena opovržením.

Pokud se ve své práci nebudete cítit dlouhodobě dobře, dříve nebo později v ní nebudete chtít pracovat. Přirozená a legitimní touha, kterou všichni cítíme. Dobrá zpráva je, že my sami se můžeme rozhodnout a dovolit, co tolerujeme a co ne. Jako kapitáni lodi našich životů ji můžeme vyvést ze zátoky nespokojenosti – směrem k novým břehům!

Proto je ocenění v práci tak důležité

Ačkoli jsou peníze důležité, stále důležitější jsou i jiné faktory – například další vývoj a smysluplnost úkolů. Samozřejmostí je také dobrá pracovní atmosféra, flexibilní pracovní doba a zábava v práci. Všechny tyto body však nelze splnit, pokud v práci chybí ocenění.

Abyste měli jistotu, že budete i nadále motivovaní a budete rádi chodit do práce, uznání je nutností. Protože tam, kde toto chybí, se dříve nebo později v týmu objeví zášť. Pokud nikdo neví, že oni a jejich výkon jsou v pořádku, panuje všeobecná nejistota.

Stejně jako ostatní lidé byste rádi věděli, že vaše práce má vliv. Všichni chceme být slyšet a pochopeni. Pokud tomu tak není, vzniká frustrace a demotivace. A jakmile už tu frustrace je, je těžké se jí zbavit.

V rozhovoru je síla

Okamžité házení ručníku by byl špatný přístup. Pokud se budete snažit o rozhovor, alespoň budete vědět, že jste vyzkoušeli vše, co bylo ve vašich silách.

Také může být užitečné, když si promluvíte s kolegy, protože ve svém dojmu pravděpodobně nejste sami.

Pokud budete mluvit se svým nadřízeným o nedostatku ocenění v práci, měli byste se dobře připravit.

A jestliže se ani po rozhovoru s nadřízeným nebudete cítit dostatečně oceňovaní, uznávaní, slyšení a respektovaní, je lepší, když uděláte další krok ve své kariéře a uděláte tlustou čáru.

Odvažte se vyzkoušet nové věci, i když začátky mohou být někdy těžké. Udělejte první krok a vezměte své profesionální štěstí do svých rukou.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat