Lhaním ubližujete i svému tělu

Existují vůbec nevinné lži, nebo je rozhodně lepší se lhaní vyhnout? To je asi otázka, která čas od času potrápí každého z nás. Věděli jste ale, že lhaním ovlivňujete celé své tělo?  

Existuje mnoho důvodů, které vedou lidi ke lži. Dva z nejznámějších: domnělá ochrana druhých a sebeochrana. Pokud kamarádka září radostí a představuje vám svůj nový šatník, ale my si myslíme, že je to naprosto hrozné, stejně jí asi většina z nás řekne, že vypadá skvěle. A pokud se nám nechce večer do baru, spontánní „migrénu“ má v rukávu připravenou také každý.  

Jak lhaní ovlivňuje vztahy

Ve většině situací nemyslíme lží nic špatného. Přesto, pokud to vyjde najevo, může to oslabit důvěru ve vztahu – a také bránit člověku v růstu nebo učení se z vašeho upřímného názoru. Pokud někomu neposkytnete upřímnou zpětnou vazbu v situaci, kdy se může něco naučit, bude obvykle reagovat negativně, protože předpokládá, že se snažíte ovládat jeho zkušenost způsobem, který ho připravuje o jeho autonomii.  

Navíc lhaní není dobrý pocit, a proto může mít zdravotní účinky. Nejenže tedy neděláme laskavost druhým, ale neděláme žádnou laskavost ani sobě.

Co se stane s vaším tělem, když lžete

Ve chvíli, kdy zastíráme pravdu, necítíme nic zvláštního. Problémy většinou nastanou poté, když přemýšlíme o svém vlastním chování. Pouhé přemýšlení o tajemství spouští fyziologické reakce, které jsou podobné reakci na stres. Dokonce víc než myslet na něco negativního, o čem druzí vědí. Díky lžím může každá nová myšlenka vyvolat drobné stresové reakce.

Zdravotní účinky lhaní

Lhaní je spojené s reaktivitou testosteronu a kortizolu a zvyšuje u člověka krevní tlak a srdeční frekvenci. Tyto fyziologické důsledky by mohly mít negativní dopad na zdraví. Lhaní může způsobit příznaky úzkosti, protože aktivuje limbický systém v mozku. Toto je stejná oblast, která spouští reakci „bojuj nebo uteč“ v jiných stresových reakcích.

Říkat pravdu je často sjednocujícím prvkem. Mimo jiné může pomoci najít stejně smýšlející lidi nebo radu nebo skončit přemítáním. Pokud máte nějaké tajemství, které vás trápí, nemusíte ho svěřovat všem, může to být jen někdo z vašich blízkých. Pokud se bojíte nebo si nejste nejistí, může být užitečná diskuse při terapii.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8071929/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2736034/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat