Situace, kdy je lhaní dětem povoleno

Ruku na srdce – jste ke svým nejmenším vždy stoprocentně upřímní? V některých situacích spousta rodičů zvažuje, zda není pro dítě lepší, když od mámy nebo táty uslyší milosrdnou lež. Kdy je to vhodné a kdy rozhodně ne?

Úmrtí

Ať už se jedná o člena rodiny nebo i čtyřnohého společníka, nevymýšlejte si pohádky o tom, že odjel, musel se odstěhovat, někomu jste ho dali (to v případě zvířete) apod. Vyrukujte s pravdou ven. Jen rozhovor uzpůsobte věku dítěte – ty nejmenší koncept smrti ještě nechápu. I u nich je ale lepší říci pravdu.

Narození dítěte

A kde se berou děti? Na tuhle otázku budete muset dříve či později odpovědět. Jistě, obligátní čáp nebo vrána, co nosí děti, je šikovná pomůcka, ale neuchylujte se k ní. Prostě řekněte pravdu – opět výklad uzpůsobte věku dítěte. A když si nebudete vědět rady, je k dispozici spousta nejrůznějších příruček sexuální výchovy pro nejmenší.

Vánoční dárky

Bude vaše dítě věřit na Ježíška, nebo mu hned od začátku řeknete, jak se věci mají? Je to jen na vás a vašem přesvědčení. Pokud se rozhodnete pro Ježíška, nemusíte mít černé svědomí kvůli lhaní. Tady je lež přeci jen povolena!

Zelenina v jídle

Vaše děťátko zatvrzele odmítá pozřít cokoli, co se jen zdánlivě podobá zelenině? Pak se můžete uchýlit k malému triku a zeleninu do jídla „schovat“. Když si nevšimne, máte vyhráno. Pokud se zeptá, jestli „to není ta fuj mrkev“, můžete v rámci zdravé výživy trochu zalhat. Není to sice úplně „košer“, ale nikdo vás kvůli podvodu žalovat nebude.

Rozvod

Pokud se s partnerem rozcházíte, nemá cenu dítěti lhát a vymýšlet výmluvy typu „tatínek musí nadlouho odjet“. Vsaďte na pravdu – ujistěte dítě, že je pro vás pořád tím nejdůležitějším, i když teď bude tatínek i maminka bydlet každý zvlášť. Váš rozvod bude každodenní realitou i jeho života. A to není situace, ve které se lže.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat