Fujky... Sušáky na ruce z veřejných toalet šíří bakterie!

Kdo má raději než papírové utěrky elektrické sušáky na ruce, měl by se smířit s tím, že tyto fény na dlaně šíří do okolí choroboplodné zárodky. Proud horkého vzduchu totiž strhává z rukou kapénky s choroboplodnými zárodky a šíří je do okolí i na osoby, které stojí opodál.

Počet bakterií a choroboplodných zárodků v okolí vysoušečů na ruce byl o třicet procent vyšší než kolem zásobníků na papírové utěrky,“ cituje britský list Daily Express mikrobiology z University of Leeds.

Přitom mezi jednotlivými druhy vysoušečů byl zásadní rozdíl. Starší typy, které foukají mírnou intenzitou teplý vzduch, nešířily tolik bakterií jako nejnovější sušáky, které používají velmi intenzivní proud vzduchu vytvářející silný tlak. Ty kolem sebe šířily sedmadvacetkrát více choroboplodných zárodků než papírové utěrky.

Když si člověk umyje ruce jen letmo, má na nich stále velké množství bakterií. Když pak tyto ruce začne vysoušet pod elektrickým vysoušečem, šíří do okolí velké množství bakterií, mnohem více, než když použije papírový ručník,“ uvedl profesor Mark Wilcox z University of Leeds s tím, že by podobné přístroje rozhodně neměly být tam, kde je šíření bakterií třeba přísně omezovat. Kupříkladu v nemocnicích.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat