Kočky mohou výrazně snížit IQ u dětí

Pořídit dítěti kočičku může být od rodičů vnímáno jako dost nemoudrý čin. Kočky by se totiž doma neměly chovat vůbec. Ale zvláště u dětí jsou nebezpečné, neboť roznášejí po bytě mikroskopické zbytky výkalů s parazitickou toxoplazmózou. Pokud se dítě infikuje – a bývá to často kvůli horším hygienickým návykům – infekce způsobí výrazné snížení IQ.

Toxoplasma gondii působí negativně na nervovou soustavu a podle vědců z University of Iowa a Florida International University výrazně snižuje schopnosti při čtení, omezuje paměť a zhoršuje analytické myšlení.

Na světě je nakažena toxoplazmózou asi třetina lidské populace. Parazitický prvok se přenáší při kontaktu s výkaly koček. Stačí je vdechnout, olíznout či pozřít. A stačí jen mikroskopické částečky. Kočka si sedne dítěti na klín po vykálení, zbytky stolice ulpí na dítěti, které si pak nemyté ruce strčí do úst. A je nakaženo.

Ačkoli většina lidí s nákazou nepozoruje žádné příznaky, u řady lidí toxoplazmóza oslabuje imunitu a negativně působí na mozek. U dětí je však vliv infekce výrazný a to v negativním smyslu s ohledem na paměť a myšlení.

„Naše výsledky naznačují, že děti séropozitivní na Toxoplasmu gondii mají horší výkony při čtení a je u nich negativně ovlivněna verbální paměť,“ tvrdí autoři výzkumu s tím, že negativní účinky toxoplazmózy lze omezit vitaminem E. Jedinci, kteří jsou nakažení a přijímají s potravou velké množství vitaminu E, jsou před negativními účinky toxoplazmózy ochráněni. Proč? To se zatím neví.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
13 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
219 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat