Prostreno.cz

První pomoc pro mozek: Tahle jídla vám zvýší obrátky!

Pokud potřebujete, aby váš mozek fungoval na „nejvyšší obrátky“, neodbývejte ho při stravování – i náš mozek totiž potřebuje správnou výživu!

A které potraviny našim mozkovým buňkám opravdu prospívají?

Ryby

Především ty mastnější, bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Patří k nim především losos, makrela nebo sardinky. Podle studie finské Univerzity v Kuopio se snižuje riziko problémů s pamětí až o 26 %, pokud si takovouto rybku dopřejete alespoň 3krát týdně.

Salát a spol.

Především tmavě zelená listová zelenina, jako je špenát, saláty, kapusta, ale pak také třeba brokolice, obsahují spoustu vitaminu C a beta karotenu. Navíc jsou zdrojem folátů, které pomáhají zpracování informací v mozku a dobré paměti.

Vajíčka

Vejce jsou zásobárnou mozku prospěšných vitaminů a minerálů. Jsou bohaté mimo jiné na železo, jež hraje důležitou roli v okysličování krve (a tedy i mozku), ale také vitamin B12, jehož nedostatek může vést ke ztrátě paměti a zmatenosti.

Zelený čaj

Dostatečná hydratace je pro správnou funkci mozku klíčová. Pokud hledáte vhodný nápoj přímo pro mozek, pak sáhněte po šálku zeleného čaje. Antioxidanty v něm obsažené snižují podle jedné ze studií riziko demence a obecně zvyšují naše mentální schopnosti.

Čokoláda

To nejlepší na konec – tmavá, kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa je bohatá na flavonoidy, které prospívají správné činnosti neuronů a zlepšují paměť.

Pokud vás čeká například nějaká zkouška či porada, na které musíte být obzvláště pozorní, uloupněte si kousek čokolády – zajistí vám lepší udržení pozornosti i schopnost řešit problémy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat