Domácí vytápění a osvětlení tvoří stálé léto: To mate geny a oslabuje imunitu

Kdo by se dnes vzdal vytápění bytu na příjemnou letní teplotu a rozhodl se od podzimu do jara zhasínat světla brzy večer a držet černou hodinku? Jenže ačkoli si díky vytápění a umělému osvětlení užíváme komfort věčného léta, naše tělo trpí. Geny jsou zmatené a nejsou připraveny v zimě bojovat s chorobami.

Tělo je prostřednictvím genů totiž po tisíce let zvyklé na střídání denní doby a stejně tak i ročních období. Reaguje na změny tmavých a světlých částí dne i na změny počasí. Když se prodlužují noci, začne imunita pracovat výkonněji a tělo je odolnější vůči chladu i chorobám. Jenže! To už dnes neplatí.

Umělé osvětlení a vytápění tvoří věčné léto. Ačkoli jistou část dne trávíme i venku, uvnitř budov máme stále teplo a světlo. Takže imunita relaxuje jako v létě. Místo toho, aby byla v pohotovosti kvůli nedostatku vitaminů a agresivním formám chřipek.

„Sezónní rytmy jsou velmi významné. Jako denní rytmy, které nám říkají, že v noci máme spát a přes den být bdělí. Podobné změny tělo prodělává se změnami ročních období. Ale s moderní dobou sezónní signály slábnou. Během dvacátého století náš druh dokázal vyvinout technologie, které nám umožňují mít stálé světlo a příjemné klima doma, lidé dnes tráví většinu času v podmínkách, které připomínají neustále léto,“ vysvětluje doktor Tyler Stevenson z University of Aberdeen.

Sezónně aktivované geny začnou pracovat od prosince do února, kdy jsou noci nejdelší a dny nejchladnější. Aktivují imunitu a dokážou také tvořit více tělesného tepla.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:20
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat