Nelze mít nadváhu a být zdravý a fit!

Navzdory tomu, že se někteří lidé pohybují, mají nadváhu. A věří, že jsou přes nadbytečné kilogramy fit. Jenže rozsáhlý a velmi významný výzkum ze Švédska zahrnující analýzu 1,3 milionu lidí to vyvrací. Mít nadváhu a být fit a zdravý nelze. Naopak lidé, kteří se nepohybují, ale jsou štíhlí, jsou na tom zdravotně mnohem lépe.

A jaký je základní vzkaz z této studie? „Když máte nadváhu a hodně cvičíte, pokud nezhubnete, stejně samotný pohyb nesníží riziko předčasného úmrtí. Je daleko důležitější být štíhlý, i když nemáte dobrou kondici.“

Podle profesora Petera Nordstroma z Univerzity v Umeå se závěry opírají o analýzu 1,3 milionu osob, které sledoval od osmnácti let věku po devětadvacet let. Předchozí menší studie hovořící o tom, že i člověk s nadváhou může být fit a zdravý, jsou mylné.

Mužů, kteří byli štíhlí, ale neměli vztah ke sportu, zemřelo předčasně o třicet procent méně než těch, kdo byli sice sportovci, ale měli nadváhu.

„Riziko předčasného úmrtí bylo u sportovně fit jedinců s nadváhou vyšší než u štíhlých lidí, kteří sportovní kondici neměli,“ tvrdí profesor Nordstrom.

Studie vyvrací jiné výzkumy, které tvrdily, že záleží v prevenci chorob a předčasného úmrtí více na tom, zda je člověk sportovně fit než na BMI, které pouze vyjadřuje to, zda má člověk normální postavu či nadváhu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat