Digitální detox. Proč ho potřebuje každý z nás

O detoxu toho bylo napsáno hodně. Většině z nás se při tomto slově vybaví hladovění, zdravá výživa, bylinky a hubnutí. Jenže detox nemusí být určený jen pro tělo, ale i pro duši! Právě takový je detox digitální. Proč se vyplatí si ho čas od času dopřát?

Digitální detox je právě takový duševní odpočinek, který v dnešní přetechnizované době potřebuje každý z nás. O co vlastně jde?

V ideálním případě znamená digitální detox vzdát se alespoň na jeden den jakýchkoli výdobytků moderní elektroniky. Za celý den byste se neměli ani podívat na svůj mobilní telefon, notebook, počítač, tablet nebo třeba televizi a další. Schválně, vydrželi byste něco takového celý den? A déle než den?

Většina z vás si nyní jistě odpověděla, že určitě ano, ale realita by vás mohla překvapit. Jsme na elektronice už tak závislí, že pomalu ani nevnímáme, že ji používáme. A používáme ji nebezpečně často.

Proč potřebujeme digitální detox?

Bez stresu

Nejrůznější průzkumy ukázaly, že mobilní telefony, počítače a spol. jsou zdrojem neustálého stresu. Jsme díky nim vystaveni atakům ze strany známých, přátel, reklamy... 24 hodin denně, 7 dní v týdnu sledujeme sociální sítě, zprávy, odpovídáme na zprávy nebo telefonujeme. Přitom většina z těchto aktivit je zcela zbytečná. Zbytečně nám ubírají čas, který bychom mohli věnovat úplně jiným věcem (a bohužel si to moc dobře uvědomujeme).

Soustředěnost

Elektronická zařízení nás neustále vyrušují, neustále vyžadují naši pozornost. A tak kvůli nim děláme spoustu věcí najednou (a žádnou vlastně pořádně). To je samozřejmě velký zápřah pro náš mozek – a především naši soustředěnost.

Oddech pro tělo

Digitální detox prospěje i vašemu tělu – konečně se přestanete hrbit nad tabletem, kroutit se u počítače nebo neustále zaměstnávat palce při používání mobilu. Ano, vaše páteř a svaly vám budou opravdu vděčné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza těsto

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat