Trápíte se s PMS? Pomůže vám příroda!

Premenstruační syndrom (zkracovaný třemi písmenky – PMS) umí znepříjemnit každý měsíc život spoustě žen. Pokud k nim patříte i vy, jistě víte, o čem mluvíme. Pomoci vám mohou léky, které vám doporučí váš lékař, ale i příroda.

Jestliže opravdu patříte mezi ty, jež s PMS každý měsíc bojují, těžko jej ze svého života vymažete úplně (tedy pokud vám váš lékař nepředepíše například příslušnou hormonální antikoncepci). Ale s pomocí přírody dokážete zmírnit některé z příznaků (a jestliže pro vás není antikoncepce apod. řešením, pak to jistě bude vítaná pomoc).

A co tedy pro své tělo (a upřímně řečeno i svou mysl) můžete v dobách PMS udělat?

1. Přemýšlet o tom, co jíte

PMS je náročným obdobím i pro náš žaludek. Zamyslete se – čeho v těch několika dnech před menstruací spořádáte nejvíce? Smažených jídel? Sýra? Sladkostí? Čokolády? Přesně po takovýchto pokrmech totiž naše tělo při PMS touží snad nejvíce. Jenže, paradoxně, přesně tahle jídla nám způsobují spoustu potíží. Na vině je neustálé kolísání hladiny cukru v krvi – v rámci záchvatu premenstruačního vlčího hladu spořádáme všechno nezdravé, co najdeme, je nám těžko, trochu se oklepeme a hlad je zpátky. Podle odborníků bychom se měly spíše soustředit na zásobení se potravinami s nízkým glykemickým indexem – například celozrnným pečivem, cereáliemi, luštěninami, ovocem nebo zeleninou. Bude to těžké, protože vaše chuťové buňky vás budou přemlouvat k úplně jiným pochoutkách, ale vydržte!

2. Najít si nějakou pohybovou aktivitu

Ano, zase ten pohyb. Dokonce i v tomto náročném období. Ačkoli je návštěva posilovny tím posledním, na co máte během PMS chuť (ležet zabalená v dece na gauči před televizí zní jako mnohem příjemnější plán), přeci jen je dobré se přemoci. Například Americká gynekologicko-porodnická společnost (ale i řada českých odborníků) doporučuje na zmírnění premenstruačního syndromu pravidelné aerobní cvičení. Mimo jiné totiž zajistíte svému tělu dostatek endorfinů, jež se při pohybu vyplavují a zmírňují bolest či zlepšují náladu. A upřímně, dobrá nálada je během PMS docela vzácností.

3. Zásobit se minerály

Tedy konkrétně jedním. A tím je hořčík (neboli magnézium). Podle studie anglické University of Reading dokáže zvýšený příjem hořčíku při premenstruačním syndromu zmírnit zadržování vody a také nadýmání (a ruku na srdce – naše nálada by byla v tyto dny mnohem lepší, kdybychom nebyly celé nafouklé). Denní dávka magnézia by v tomto období měla vystoupat na 400 až 800 miligramů. Vyzkoušet můžete i koupelové soli s přidaným hořčíkem a dopřát si uklidňující horkou koupel. To vůbec není na škodu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

31 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:59
197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat