Desatero pro rozumné hubnutí

Všechno má svá pravidla. I hubnutí. A nejde jen o to, co a jak jíme. Jde hlavně o to, jak se k procesu shazování přebytečných kil postavíme. Protože i hubnutí je v první řadě záležitostí naší mysli.

Takže, jaká pravidla bychom měli při snaze zbavit se kilogramů navíc dodržovat?

Desatero hubnutí

1.    Nebudu propadat extrémům

Snížit ze dne na den drasticky příjem kalorií na polovinu, trávit osm hodin denně v posilovně, odpírat si jakoukoli potravinu, která i jen zavání čokoládou – tohle všechno jsou krajní situace, z nichž bude naše tělo jen zmatené a – ačkoli v prvních dnech několik kilogramů ztratíme – které nemají se zdravým hubnutím nic do činění. A váš organismus vám takové zacházení vrátí i s úroky v podobě jojo-efektu. Nepropadejte extrémům, nehladovte, neničte se, neexperimentujte se „zaručenými“ recepty na rychlé hubnutí. Zdraví je to nejcennější, co máte.

2.    Budu se mít rád/a. Hned

Co na tom, že máte o nějakou tu velikost navíc, než jakou stanovuje současný trend? To z vás přece nedělá horšího člověka. Pokud budete ke svému tělu přistupovat a priori negativně, půjde vám hubnutí hůř. Mimochodem, představa, že se najednou mávnutím kouzelného proutku začnete mít rádi, jen co se nasoukáte do velikosti XS, je mylná.

3.    Budu nosit oblečení, které mi je

Některé baculky mají nepěkný zvyk – a to buď ten, že se oblékají do beztvarých a nevzhledných pytlů v mylné představě, že navléknou-li na sebe stan, nikdo si jejich kil navíc nevšimne, nebo se vtěsnávají do menších velikostí ve snaze dokázat si, že se jich oblečení obsahující písmenka X a L netýká… Přitom dobře padnoucí oblečení dokáže zázraky – zvýrazní hezké křivky a nějaký ten nedostatek umně zakryje. Pravdou je, že to nepochopili mnohdy ani výrobci oblečení, a tak musíte hledat a zkoušet.

4.    Nebudu si myslet, že úbytek kilogramů vyřeší všechny problémy

Vkládat do hubnutí veškeré naděje na zlepšení osobního života, se vám může vymstít. Není pravda, že štíhlí lidé jsou jen šťastní, mají skvělé partnery a fungující vztahy, v práci jsou úspěšní a spokojení… Rozhlédněte se okolo sebe. Ano, možná mají o jednu starost méně než vy (nemusejí se zatěžovat shazováním kil), ale jen proto šťastnější nejsou. Nečekejte, že po zhubnutí se váš život obrátí naruby.

5.    Najdu si sport, který mi vyhovuje

Pohyb a hubnutí patří neodmyslitelně k sobě. Ale pro některé z nás je už jen představa hodiny v posilovně utrpením. Najděte si proto takovou aktivitu, která vás baví. Nebojte se jich vyzkoušet víc, zkrátka hledejte. Nesmíte však na sport rezignovat!

6.    Budu si dávat racionální cíle

Mnohdy máme o svém těle a jeho možnostech zkreslené představy. Je třeba si uvědomit, že některé z nás zkrátka nikdy nebudou vypadat jako ty slečny na obálkách časopisů (naštěstí – kdyby každý vypadal takhle vychrtle, bylo by to spíš smutné). Ani bychom neměli chtít zhubnout 10 kg za měsíc. Zkrátka stanovení cíle je při hubnutí dobrá věc, ale je třeba používat rozum a správně odhadnout své možnosti. (Čtěte také: Pitný režim a dieta. Kterým nápojům se vyhnout?)

7.    Nebudu si nic vyčítat

Ano, sice se snažíte zhubnout, ale není třeba proplakat celou noc jen proto, že jste po měsíci dodržování stanoveného jídelníčku na večírku zobla nějaké ty chipsy nebo ochutnala hostitelčiny vyhlášené koláčky. Někdy prostě ujedete, to se stává. Hlavně si nic dlouze nevyčítejte, prostě se postarejte, aby se z toho nestal zvyk. Jinak vám jednorázově pár kalorií navíc rozhodně neublíží.

8.    Nebudu se porovnávat s modelkami a celebritami

Ano, hollywoodské herečky a topmodelky jsou hubené. Část z nich se prostě tak narodila, část z nich si platí drahého trenéra a poradce, a pokud zrovna nenatáčí či nepředvádí, věnuje se udržování své postavy, no a část své tělo ničí takovými dietami, že z nich odborníkům vstávají vlasy hrůzou. A všechny jsou v časopisech či na billboardech počítačově upravovány! Možná byste se divili, jak vlastně ve skutečnosti vypadají. (Čtěte také: Máte špeky v rodině? Prokletí lze zastavit!)

9.    Každé malé vítězství oslavím

Proč svou snahu neodměnit nějakou maličkostí? Za každé kilo dole si kupte nějakou maličkost. Kdo jiný by nás měl rozmazlovat, když ne my sami?

10.    Hubnutí se nestane středem mého života

Život je příliš krátký na to, aby se točil okolo hubnutí. Pokud se shazování kilogramů stane vaší obsesí, nejen, že polezete na nervy blízkému i širokému okolí (ne, vážně nikoho nezajímá, kolik kalorií jste spořádali včera a kolik jste jich při zumbě zase spálili), ale i samotné hubnutí vám půjde mnohem pomaleji. Takže si užívejte života – copak chcete, abyste jednou svým vnoučatům namísto zážitků z mládí vyprávěli, jak jste strávili život počítáním kalorií?
TIP Bety: Nevíte, jakými cviky zhubnout nebo posílit bříško? Chcete se zbavit širších boků? Zeptejte se ZDARMA naší profesionální instruktorky Petry z klubu Holmes Place






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat