Paleo dieta vám zničí zdraví!

Na paleo dietu nedají dopustit celebrity a další významné osobnosti. Všichni si libují, jak se můžou cpát masem a tučnými pokrmy, a přesto hubnou. Ano. Z krátkodobého hlediska a při velmi intenzivním pohybu extrémní strava chudá na sacharidy a bohatá na bílkoviny a tuky skutečně vede k hubnutí. Jenže zatěžuje vnitřní orgány a vážně poškozuje zdraví. A co víc. U nesportujících a líných jedinců vede k rychlému přibývání na váze. Jedinou zdraví prospěšnou a osvědčenou metodou pro udržení zdravé postavy je strava založená na jídelníčku národů ze Středozemí.

Ačkoli paleo dieta zakazuje nezdravý cukr, konzervované a zpracované potraviny, nadbytek soli a bílou mouku, vyřazuje z jídelníčku sacharidy zcela. Včetně těch prospěšných z celozrnných obilovin a luštěnin. Zakázány jsou také brambory.

Paleo dieta přitom předepisuje každý den velké množství masa, vajec, ryb, mořských plodů, ořechů, olejů, zeleniny a ovoce. To jsou zdravé potraviny, ale problematické je množstevní zastoupení ve skladbě jídelníčku každého dne. Klasický jídelníček totiž obsahuje nadbytek bílkovin a tuků, jejichž metabolismus zatěžuje játra, ledviny a další orgány.

Tato dieta se přitom vůbec nehodí pro obézní osoby se sedavým životním stylem, které mají zvýšené riziko diabetu typu 2 nebo už ho přímo mají.

„Nízkosacharidová dieta s vysokým obsahem tuků je stále populárnější, ale nemáme žádné vědecké důkazy, že je účinná. Ve skutečnosti u nepohyblivých lidí tahle dieta způsobí přibývání na váze,“ tvrdí docent Sof Andrikopoulos z University of Melbourne.

V experimentu s obézními lidmi bez pohybu prokázal, že na paleo dietě ještě výrazně přibrali. Stokilový jedinec v průměru patnáct kilo za dva měsíce.

Podobný jídelníček si prý můžou dovolit jen lidé velmi fyzicky aktivní, kteří denně posilují a sportují. Ani u nich však jídelníček neobsahující sacharidy není možné doporučit jako zdravý. Svaly totiž během sportování potřebují velké množství glukózy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:00
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:58
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:32

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat