Hubnete? Zapomeňte na BMI. Stačí se změřit provázkem!

Člověk si může doslova chrochtat blahem, že jeho hodnota BMI je v normě, a tudíž je zdravý. A za chvíli ho stihne infarkt. Hodnota BMI totiž o riziku onemocnění chorobami srdce a cév či diabetem nevypovídá často vůbec nic. Jediná přesná diagnostika je měření obvodu tělesných částí a vztah k výšce postavy. Stačí vzít provázek a změřit si výšku postavy. Použít pak polovinu provázku a změřit jím obvod kolem pupíku. Jestli jeho délka nestačí, riziko je velmi vysoké.

Docela hubený a vysoký člověk s velkým pupkem totiž bude mít hodnotu BMI normální, ale přesto je vysoce ohrožený chorobami srdce a diabetem. Viscerální tuk – ten v břišní dutině a podkoží břicha – je totiž z hlediska onemocnění oběhové soustavy ale i řady dalších nemocí nejrizikovější.

Měření poměru výšky a obvodu pasu je v diagnostice rizik řady onemocnění včetně infarktu mnohem přesnější než počítání BMI.

A jak na to? Člověk si změří výšku. A má kupříkladu 180 centimetrů. Pak vezme provázek a odstřihne z něj polovinu, tedy devadesát centimetrů. Tímto kusem si pak změří obvod pupku. Sám vidí, zda mu zbývá hodně, málo, je natěsno či v nejhorším případě provázek nestačí. V ideálním případě by měl provázek být velmi volný, pokud se při obtočení těla téměř všude dotýká kůže, riziko je zvýšené. Když nestačí, riziko diabetu, infarktu a mrtvice je velmi vysoké.

Vědci ze Spojeného království totiž zjistili, že výpočtem hodnoty BMI – poměru výšky postavy a celkové hmotnosti těla – pětatřicet procent lidí s vysokým rizikem diabetu a chorob srdce spadá do kategorie normální postavy. Jsou vysocí, mají hubené ruce a nohy, ale velké množství tuku v oblasti kolem pasu. A naopak mnozí sportovci, kteří mají mnoho svalové hmoty, můžou mít hodnotu BMI vysokou, i když mají tuku v těle minimum a útlý pas.

„Použití měření poměru výšky a obvodu pasu je při primárním odhadování rizika mnohem účinnější než výpočet BMI, který může být zavádějící,“ tvrdí doktorka Margaret Ashwellová z Public Health England.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat