Už týden nedostatečného spánku poškodí srdce

Proč je spánková deprivace pro zdraví člověka tak zhoubná? Protože už několik málo po sobě jdoucích nocí bez dostatečně dlouhého spánku vyvolá výrazné změny v poměru dobrého a škodlivého cholesterolu a poškodí oběhovou soustavu. Z dlouhodobého hlediska pak spánková deprivace výrazně zvyšuje riziko infarktu a mrtvice.

Po týdnu, během něhož člověk nemá v noci osm hodin spánku, dojde k výraznému zvýšení hladiny nezdravého cholesterolu v krvi a naopak snížení hladiny zdravého cholesterolu v krvi. Podle vědců z Helsinek jsou geny regulující transport cholesterolu tělem méně aktivní právě u lidí, kteří nespí osm hodin každou noc.

Zvýšená hladina cholesterolu s nízkou a velmi nízkou hustotou vede k ukládání těchto tukových částic na stěnách cév a poškození oběhové soustavy. Velké nánosy plaku v cévách pak můžou vést k mrtvici a infarktu. Proto lidé mající zvýšenou hladinu tohoto cholesterolu v krvi trpí častěji oběma závažnými srdečně-cévními onemocněními.

„Experimentální výzkum prokázal, že už pouhý týden nedostatečného spánku začíná měnit imunitní reakci těla a metabolismus,“ uvedla doktorka Vilma Ahoová z Helsinské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat