Proč byste měla denně pít sklenku červeného vína?

Alkohol v nadměrném množství škodí. Ale když jej člověk konzumuje střídmě, může být na tom zdravotně líp než abstinent. Platí to především s ohledem na choroby srdce a cév. Osoby, které si denně dopřejí jednu či dvě sklenky červeného vína mají zdravější srdce a riziko onemocnění chorobami oběhové soustavy je u nich o pětinu nižší. Jenže u žen zároveň alkohol zvyšuje riziko rakoviny prsu.

Proto by neměly ženy nikdy překračovat doporučenou denní dávku dvou deci vína či jednoho desetistupňového piva.

Vědci z Dánska prokázali, že jedna až dvě sklenky červeného vína vypité denně skutečně snižují riziko chorob srdce a cév o dvacet procent. Jenže riziko rakoviny prsu u žen je vyšší o třicet procent.

„Tato studie podporuje hypotézy, že alkohol souvisí s rakovinou prsu a chorobami koronárních cév v opačném směru,“ tvrdí profesorka Janne Tolstrupová z Jihodánské univerzity.

„Nízká či mírná konzumace alkoholu může mít jisté výhody na zdraví, ale ty jsou vyváženy zvýšeným rizikem rakoviny prsu a jinými potížemi,“ uvedl ke studii profesor Tim Key z Oxfordské univerzity.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat