Co vše umí káva s vaším tělem?

Káva je nápoj zřejmě mnohem bezpečnější a zdraví prospěšnější, než se v minulosti soudilo. Ačkoli všeho dobrého moc škodí a o kávě to platí také, tři až čtyři šálky denně člověku neškodí a můžou naopak přispět k prevenci řady onemocnění. Kupříkladu chrání játra před ztučněním, fibrózou a cirhózou. Tedy velmi závažnými typy onemocnění. Naopak podle Světové zdravotnické organizace nezpůsobuje káva rakovinu močového měchýře.

Světová zdravotnická organizace v červnu vydala zprávu, podle níž všechny dosavadní výzkumy dokázaly, že mezi konzumací kávy a rakovinou močového měchýře neexistuje vztah. Zato existuje vztah mezi pitím tohoto nápoje a sníženým rizikem rozvoje ztučnění jater, jaterní fibrózy a jaterní cirhózy, což jsou dost závažná smrtelná onemocnění.

Přinejmenším lékařská věda našla životní návyk, který je pro játra dobrý,“ uvedl s nadsázkou profesor Graeme Alexander z Cambridgeské univerzity. A narážel na zlozvyky kouření či pití alkoholu, které zdraví poškozují. Tedy kouření v jakémkoli množství, zatímco konzumace alkoholu v nadměrné míře.

Káva ale ve střídmé míře tří až pěti šálků denně skutečně může mít preventivní účinek v případě tří nejhorších jaterních chorob.

Podle vědců působí na tělo blahodárně jak kofein, který se mění v těle na paraxantin, tak další dvě v kávě obsažené sloučeniny – kahweol a kafestol.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat