Tipy pro rychlejší usínání. A bez návykových prášků

Ležíte v posteli, převracíte se pod peřinou, půlnoc už je dávno za vámi a vy pořád ne a ne propadnout se do spánku. Nemůžete vypnout mozek, který i přes únavu těla řeší další a další problémy a stres. Je vám tahle situace dobře známá? Máme pro vás několik tipů, které vám od ní pomohou!

Luxusní tma

Abychom usnuli, potřebujeme v těle hormon melatonin – ten našemu organismu totiž říká, že je čas na spaní. Jenže jeho produkci může bránit světlo, které proniká k vám do ložnice například zvenku nebo jiných místností. A tak mu „zakažte vstup“. Dopřejte si luxus v podobě co nejpřirozenější tmy – pořiďte si pořádné závěsy, zhasněte všechna světla a bez milosti vykažte z ložnice jakoukoli elektroniku, která produkuje (byť malé) světlo.

Bez mobilu

A ještě k té elektronice v ložnici – i když v ní nejrůznější počítače, televize, tablety a spol. přímo nebydlí, často se tam stejně vloudí. A to je chyba. Modré světlo, které elektronika vydává (včetně našich mobilních telefonů), totiž narušuje produkci zmiňovaného melaninu. A tak byste měli mobil, tablet i počítač odložit nejméně 60 minut před odchodem do postele.

Ideální teplota

Příliš horký vzduch v ložnici našemu spánku a usínání také dvakrát neprospívá. Většina lidí usne spíše v chladnějším prostředí. Jaká je vlastně ideální teplota pro ložnici? Podle odborníků by se měla pohybovat okolo 17 až 20 stupňů Celsia.

Ukrytý budík

Budík má – jak ostatně vyplývá z jeho názvu – jasně danou úlohu. Dostat nás ráno z postele. Ovšem jinak bychom se na něj neměli příliš soustředit. Jen máloco je při usínání tak stresující jako právě budík, který nám ukazuje, kolik už je hodin a jak dlouho už jsme mohli spát, kdybychom konečně usnuli. A tak ho prostě nastavte tak, abyste na něj neviděli.

Pozitivní rutina

Zkuste pojmout „odchod do postele“ jako rituál, který se každý den plus mínus v nezměněné podobě opakuje. Přibližně 9 hodin před tím, než musíte ráno vstávat, se běžte osprchovat, vyčistěte si zuby a zalezte si do postele (třeba s knihou). Takto si vaše tělo zvykne, že v určitou hodinu a po jistých činnostech následuje spánek.

Uspávací barvy

Na člověka působí i barevné ladění ložnice. Pokud máte tento pokoj „vyvedený“ v zářivých a jasných barvách, příliš vás před spaním neuklidní. Ložnice by proto měla být laděna spíše do jemných, neutrálních barev – skvěle se hodí například světle fialová či modré odstíny, které prokazatelně uklidňují a lépe navozují spánek než například odstíny žluté či oranžové.

Unavený mozek

Zdá se vám, že důvodem vaší neschopnosti rychle usnout je mozek, který se ne a ne „vypnout“? Pak jej zkuste od starostí a stresu odvést do příjemnějších rovin. Například tak, že jej zaměstnáte tím, že si budete představovat svou vysněnou dovolenou, vymyslíte alternativní zakončení k vaší oblíbené knize nebo si vymyslíte nějaký příběh, ve kterém hrajete hlavní roli. Zkrátka zkuste před spaním snít o něčem příjemném!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat