Zmrzlina k snídani? Jistě, je to volba chytrých lidí

Dali byste si k snídani misku zmrzliny či nanuk? A zadrhává vám po ránu myšlení a potřebujete výkonný mozek? Pak je to právě pro vás ideální ranní pokrm. Nikoli horké, ale naopak studné pokrmy po ránu zvýší činnost mozku, protože podpoří alfa vlny nezbytné k vědomému a bdělému myšlení. Vědci z Tokia v experimentálním výzkumu prokázali, že jedinci konzumující zmrzlinu krátce po probuzení jsou chytřejší.

„Osoby, které dostaly po probuzení mražený krém, lépe zpracovávaly nové informace a vykazovaly rychlejší reakční časy,“ tvrdí profesor Jošihiko Koga z Kjorin univerzity v Tokiu.

U všech sledovaných osob provedl vyšetření vln mozku a zjistil, že po konzumaci zmrzliny se výrazně zlepší alfa vlny bdělého myšlení.

Profesor Kjorin srovnal osoby snídající zmrzlinu s jinými jedinci, kteří měli k snídani teplý pokrm. Rozdíl mezi jejich myšlením a alfa vlnami nebyl pozorován ve chvíli, kdy ani jedna ze skupin nesnídala zmrzlinu.

Když není chuť na zmrzku

Pokud se vám z představy, že byste měli hned po ránu konzumovat ledovou zmrzlinu, točí hlava a svírá žaludek, máme pro vás několik alternativ, které rovněž pomohou mozku probudit se a vydržet až do večera. A s chutí si je můžete dát i teď v zimě, kdy se zmrzlinová snídaně většině z nás nezdá jako nejlepší začátek - už tak mrazivého - dne. Které dobroty naskládat na talíř?

Nízkotučný jogurt a lněná semínka

Lněná semínka obsahují mozku prospěšné omega-3 mastné kyseliny a jogurt je bohatý na bílkoviny. Společně tvoří skvělou dvojici, která vám usnadní soustředění.

Celozrnné cereálie a sušené ovoce

Celozrnné cereálie vám pomohou po celé dopoledne udržovat hladinu cukru v krvi, takže nebudete mít problém s únavou během náročného programu. Sušené ovoce je výborně doplní a navíc obsahuje celou řadu prospěšných vitaminů a minerálů.

Omeleta z bílků

Pokud se cítíte (nebo máte k snídani rádi) na něco většího a teplého, udělejte si lehkou omeletu z bílků a klidně do ní přihoďte i trochu proteinů v podobě drůbežího masa. Doplňte ji čerstvými rajčaty nebo jinou zeleninou. Zásoba bílkovin je pomocníkem při soustředění, navíc společně s vlákninou v podobě zeleniny zajistí, že i když se vám dopolední program protáhne, nebudete mít hlad.

Ovocný koktejl

Nemáte-li po ránu moc času, rozhodně se snídani nevyhýbejte, zkuste si ji třeba urychlit a ulehčit – zkrátka do mixéru nalijte mléko a přihoďte směs svého oblíbeného ovoce. Bílkoviny, cukry i vitaminy a minerály tak máte v jediné sklenici, na niž si čas určitě zvládnete udělat.

Domácí müsli

Pokud příliš nedůvěřujete hotovým müsli ze supermarketu (někdy bývá zbytečně sladké apod.), vyrobte si doma vlastní! Zkrátka zkombinujte vločky, sušené ovoce, oříšky, mandle… Zkrátka cokoli, co máte rádi. Namísto cukru použijte k oslazení med. V jediné misce pak váš mozek získá vitaminy, minerály, cukr, s mlékem i proteiny, a navíc svému tělu zajistíte dostatek vlákniny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:59
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat