Zažeňte zimní splín něčím na zub. Tahle jídla vám pomůžou

Podzim a zima jsou na naši psychiku poměrně náročnými obdobími. A není divu – světla ubývá, sluneční paprsky často nevídáme, zato na nás padá šeď mraků a ke všemu se přidává předvánoční stres.

Ačkoli to odborníci rozhodně nedoporučují, řada z nás řeší vypjaté situace jídlem. Jenže to se může negativně promítnout do naší postavy i na našem zdraví. Naštěstí je tu řešení! Tučná a sladká jídla, která stejně žádný splín nevyřeší, nahraďte dobrotami, které prokazatelně zlepšují náladu (a nezatěžují organismus).

Po čem nejlépe sáhnout?

Chřest

I když není zrovna sezóna, dá se tahle dobrota sehnat i nyní. A je to dobře! Chřest obsahuje tryptofan, který pozitivně ovlivňuje produkci serotoninu, jehož nedostatek může vést ke špatné náladě, smutku, úzkostem a depresím.

Banány, brokolice…

Čerstvé ovoce a zelenina jsou obecně zásobárnou obrovského množství důležitých vitaminů a antioxidantů. Teď na podzim a v zimě byste rozhodně neměli přehlížet například banány (jsou všude k sehnání a co víc, často patří k nejlevnějšímu ovoci v supermarketu). Jsou napěchované vitaminy skupiny B, které hrají důležitou roli v ovlivňování naší nálady. To samé platí i o zmíněné brokolici.

Ryby

Ačkoli spousta z nás jí ke štědrovečerní večeři kapra, neměli bychom s rybami čekat až do Vánoc. Obsahují totiž omega-3 mastné kyseliny, které zvyšují produkci již zmíněného serotoninu, ale také jeho „kolegy“ dopaminu. Ten mozek vylučuje, když se mu děje něco velmi příjemného (třeba při orgasmu). O důvod víc, proč si dopřát lososa, kapra, makrelu nebo třeba obyčejné sardinky a mnoho dalších zástupců rybí říše.

Zelený čaj

Každému je jasné, že kofein nebo tein zvyšuje přísun energie a zlepšuje náladu. Ale sypat do sebe jedno kafe za druhým není pro náš organismus úplně optimální. Nahraďte pár šálků kávy zeleným čajem! Získáte s ním i důležité antioxidanty, které podpoří činnost organismu. A navíc vám nebude hrozit, že se tak rychle předávkujete kofeinem.

Hořká čokoláda

Mlsání povoleno! Tedy s mírou, a jen pokud si dopřáváte hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa (alespoň 70 %). Ta totiž obsahuje již zmíněný tryptofan, který vašemu mozku (a tím pádem i vaší náladě) udělá moc dobře.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat