Jak poznat, jestli jste, nebo nejste ve formě

Možná si říkáte, že i když se nevěnujete žádnému sportu, fyzickou kondici máte ještě docela dobrou. Ovšem zdání může klamat! Jak poznat, jestli jste, nebo nejste ve formě?

Kolik kliků uděláte?

Staré dobré kliky. Pokud vás s nimi trápili naposledy ve škole, zkuste si, kolik jich zvládnete ještě dneska! Možná budete překvapení. Zdravý dospělý by měl v pohodě zvládnout 10 kliků (muži i ženy, ženy mohou zkusit odlehčenou variantu). Že to nedokážete? Nebojte, nejste sami. Ovšem o vaší kondici to nic pěkného nevypovídá…

Za jak dlouho se vám zklidní tep?

Když člověk cvičí, zvedá se jeho tepová frekvence. Ta může – v závislosti na fyzické aktivitě – dosahovat hodnot mezi 140 a 190 tepy- za minutu. Po skončení pohybu se tep postupně vrací na svou „klidovou“ hodnotu. Tempo tohoto poklesu by se mělo pohybovat okolo 20 tepů za minutu. Ovšem pokud nemáte zrovna dobrou fyzičku, bude se vám srdce uklidňovat mnohem pomaleji. Schválně se otestujte!

Kolik máte okolo pasu?

Ačkoli vaše váha nemusí být v přímé souvislosti s vaší fyzickou kondicí, dokáže o ní hodně napovědět. Především tuk, který se vám ukládá na břiše a který patří – z hlediska řady onemocnění – k velmi rizikovým. Zkuste si proto obvod pasu změřit. Stoupněte si rovně, vydýchněte (nezadržujte dech) a krejčovským metrem zlehka obepněte pas. U žen by neměl být obvod větší než 80 cm, u mužů pak více než 100 cm. Pokud jste blízko těchto hodnot, případně nad nimi, pak existuje velká pravděpodobnost, že to s vaší fyzičkou nebude zrovna slavné…

Jak moc se zadýcháte do schodů?

I ti nejlepší atleti se při běhu do schodů zadýchají, takže pokud do čtvrtého patra tak trochu „funíte“, nemusíte propadat panice. Pokud ale máte s vyšlápnutím schodů opravdu problém, není od věci zamyslet se nad sebou a začít se porozhlížet po nějakém vhodném sportu. Stačí půlhodinka kardia týdně, abyste ve schodech přestali vidět nepřítele!

Jak se cítíte?

Jste vlastně neustále unavení, a tak si myslíte, že přidat za této situace do svého života ještě pohyb, by vás už úplně vyčerpalo? Možná budete překvapeni, ale opak je pravdou. Vaše únava totiž může souviset právě s nepříliš zdatnou fyzickou kondicí. Když začnete cvičit, dostaví se naopak příval energie.

Jak vám buší srdce?

Ještě jednou se vrátíme k vaší tepové frekvenci. Tentokrát se ale zaměřte na klidovou frekvenci, tedy počet úderů, které vaše srdce vykoná, když například v klidu sedíte, zkrátka když nevykonáváte žádnou fyzickou aktivitu. V takovém případě by se vaše tepová frekvence měla pohybovat mezi 60 a 100 tepy za minutu. Pokud dosahuje vyšších hodnot, je to na pováženou. Může to být jeden z ukazatelů opravdu špatné fyzické kondice. A tak je na čase zkusit nějaký ten pohyb, nejlépe z kategorie kardio. Pokud by se klidová tepová frekvence nedařila snížit, zvažte návštěvu lékaře.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat