Rýmička existuje! A muži na ni skutečně umírají

Estrogen je hormon způsobující nejen feminizaci lidského těla, ale také pomáhá ženám – které ho mají v těle mnohem více než muži – překonávat snáze infekční choroby. Také proto muži získali pověst chcípáků, které skolí obyčejná rýma, při níž žena zvládne práci za dva. Jenže muži jsou skutečně méně odolní vůči některým infekčním onemocněním. Vědci z Londýna prokázali, že častěji umírají třeba na tuberu či HPV.

Lidský papilomavirus a tuberkulóza jsou pro ně smrtelnější než pro ženy. Důvod? Ženy jsou pro původce těchto onemocnění cennější, protože můžou přenést bakterii či virus na více nových hostitelů. Zatímco muž neschopný nosit či kojit dítě, je hoden absolutního využití až po samotný zánik jeho organismu.

Když se muži nakazí lidským papilomavirem, který však většinou nemá smrtelné následky, umírají pětkrát častěji než ženy. Ty mají jednak silnější imunitu, ale podle vědců z Royal Holloway University v Londýně jsou také cennější jako hostitelé pro původce onemocnění.

„Přežití těch nejzdatnějších je významné pro všechny organismy, nejen pro zvířata a lidi. Je naprosto pravděpodobné, že tohle pohlavně specifické šíření patogenů se děje u různých původců onemocnění. Toto je úžasný příklad toho, co evoluční analýza může znamenat pro medicínu,“ uvedl doktor Francisco Ubeda z Royal Holloway University.

První pomoc při nachlazení

Když už na vás nějaká ta rýmička sedne, nemusíte hned běžet do lékárny. Ucpaný nos zvládnou i následující pomocníci!

1. Vitaminy C a A

Na rozdíl od rozšířeného mýtu vitamin C rýmě nezabrání. Ale urychlí vaše uzdravování a zmírní její symptomy. V tomto období jsou jeho skvělým zdrojem třeba pomeranče, mandarinky a grapefruity, ale i kiwi.

Podobně vám pomohou i pochoutky s obsahem vitaminu A, který dokáže „nakopnout“ vaši imunitu. Najdete ho například v mrkvi, již zmíněném pomeranči nebo červených a žlutých paprikách a kapiích.

2. Bylinky a koření

Tradičně se při nachlazení pijí speciální bylinné směsi, jež dostanete v každé lékárně či v supermarketu. Ovšem pomoci vám může i koření!
Dýchací cesty vám pořádně protáhne zázvor nebo chilli, kurkuma působí protizánětlivě a třeba takový česnek je přírodním antibiotikem. Takže si jich při rýmě užívejte, co váš žaludek zvládne!

3. Kuřecí vývar

Další z receptů našich babiček. A co víc, nedávno byly blahodárné účinky poctivého, silného kuřecího vývaru při nachlazení a viróze potvrzeny i vědeckou studií. Taková domácí kuřecí polévka zkrátka zahřeje na duši i na těle a ještě z něho vyžene nejrůznější mikroby…






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat