Jak poznat, že nedáváte tělu dostatek bílkovin?

Všude se píše, jak jsou proteiny důležité pro správné fungování našeho organismu. Jenže jak poznat, že jich máme nedostatek?

Pokud na většinu z následujících 5 otázek odpovíte ANO, pak jste nedostatkem bílkovin ohroženi a je načase zamyslet se nad svým jídelníčkem. Z dlouhodobého hlediska by se vám totiž deficit proteinů mohl vymstít…

Jste neustále unavení?

Únava může mít samozřejmě spoustu příčin, ale pokud s ní bojujete, i když k ní nemáte žádné objektivní důvody (stres, nedostatek spánku, nemoc apod.), může za ní stát právě nedostatek bílkovin. Jsou totiž významným zdrojem energie pro naše tělo, podílejí se na tvorbě svalů. Ovšem při jejich nedostatku hrozí, že se organismus začne svalů zbavovat (což se ostatně často děje i při neuvážených dietách – tělo ztrácí energeticky náročné svaly, ale tuky pěkně zůstávají), kvůli čemuž ztrácíme sílu.

Máte slabé vlasy?

Vlasy jsou tvořeny převážně proteiny, a tak není divu, že se na nich dlouhodobý nedostatek bílkovin viditelně podepíše. Tělo se totiž musí rozhodnout, jak tu trochu bílkovin, kterou mu dodáváte, co nejefektivněji využít. A vlasy nejsou zrovna jeho prioritou.

Lámou se vám nehty?

A když už jsme zmínili vlasy, nemůžeme opomenout ani nehty, na jejichž tvorbě a kvalitě se bílkoviny velkou měrou podílejí. Měkké nehty, které se zlomí při každém malém nárazu a které se loupou – i to může být známkou deficitu proteinů. Mimochodem, platí to i pro některé kožní potíže.

Máte pořád chuť na maso a spol.?

Občas už si naše tělo „natvrdo“ řekne, co mu chybí. Pokud se vám zdá o steacích nebo nemůžete projít okolo pultu se sýry, aniž byste na ně nedostali ukrutnou chuť, možná je za tím volání vašeho těla po proteinech. Většinou se vyplatí ono volání vyslyšet! Pamatujte ale, že bílkoviny se dají získat nejen z potravin živočišného původu, ale i rostlinného (skvělé jsou např. luštěniny, ořechy).

Honí vás neustále mlsná?

Chuť na potraviny s vysokým obsahem bílkovin ale není jedinou tužbou našeho organismu, která může signalizovat nedostatek proteinů. Paradoxně se jejich deficit může projevit i neustálou chutí na sladké. Jak to? Pokud se naše strava skládá především ze sacharidů a neobsahuje dostatek bílkovin, dochází po jídle ke zvýšení a poté rychlému poklesu hladiny krevního cukru. A právě takovéto výkyvy vedou k chuti na další sacharidy. Kdybychom kromě nich tělu dopřáli také kvalitní proteiny, nebude hladina krevního cukru tak „skákat“.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:56
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat