Nejhorší dietní rady. Také je ještě slýcháte?

Všemožných více či méně šílených diet i „zaručených“ způsobů, jak zhubnout, je plný internet. Ovšem nad některými z nich vstávají odborníkům na výživu vlasy na hlavě. Na které rady rozhodně zapomenout?

První týdny to chce přísnost

Začít své snahy o hubnutí přísnou dietou je cesta do pekel. A to z několika důvodů. Hubnutí je třeba promyslet – abychom svému tělu dodávali opravdu všechny živiny, jež potřebuje. A to většina drastických dietních režimů neumožňuje. Druhým důvodem je fakt, že vás čeká dvojí změna životního stylu. A na tu si nejen tělo zvyká složitě. A ještě do třetice – příliš přísná dieta nás snadno od našeho záměru odvrátí. Budeme-li se významně omezovat a nebudeme-li mít jídelníček opravdu promyšlený, nebude nás hubnutí bavit. A tak na něj rezignujeme úplně.

Zhubnout se dá 5 kilo za 48 hodin

Nejrůznější krátkodobé diety, jež slibují razantní úbytek kilogramů během několika dní, mají se skutečným hubnutím jen málo společného. Ano, možná díky nim ručička na váze bude ukazovat o nějaké to kilo méně, ale kdybyste se přeměřili, zjistíte, že na centimetry rozhodně nehubnete. Ztratili jste totiž hlavně vodu a začínáte přicházet o svaly. Tukové polštářky pěkně zůstávají. Nemluvě o tom, že za dalších pár dní máte svou původní hmotnost zpátky.

Sacharidy jsou zlo

Ale nejsou. Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie našeho organismu, a tak není divu, že je tělo potřebuje. Jen je třeba si vybírat, jaké sacharidy tělu dodáváme. Je rozdíl mezi bílým pečivem, cukrem nebo smaženými brambůrky a chia semínky, ovesnými vločkami či celozrnným chlebem. Dokonce je prokázáno, že lidé, kteří mají ve své dietě zařazeny složité sacharidy, hubnou snáze než ti, co jakékoli sacharidy zcela vyřadí z jídelníčku.

Jez jídla se zápornými kaloriemi

Teorie potravin se zápornými (někdy se setkáte s označením negativními) kaloriemi říká, že některé dobroty jako okurka nebo řapíkatý celer mají tak malou energetickou hodnotu, že jejich trávením pálíme kalorie a tím hubneme. Teorie zní logicky, jenže v praxi nefunguje. Rozdíl mezi přijatými a spálenými kaloriemi je tak malý, že se na naší postavě neprojeví. Co se ovšem projeví, je, že vyměníte nezdravá a vysoce kalorická jídla za ta zdravá. Proto se někteří lidé záporných kalorií pořád tak drží.

Nejlepší je vynechat lepek

Pokud netrpíte celiakií, není žádný důvod, proč se potravinám obsahujícím lepek vyhýbat. Ano, někteří lidé při bezlepkové dietě zhubli, ale to spíš proto, že odbourali bílé pečivo apod. jako takové a více se soustředili na to, co jedí, a vybírali si zdravé potraviny obecně. Mimochodem, také existuje spousta těch, kteří po nějaké době bez lepku nezhubli skoro nic. Když totiž například namísto klasických těstovin jíte ve stejném množství ty bez lepku, mnoho kalorií neuberete…

Klíčem k úspěchu jsou nízkotučné potraviny

Zní to logicky, ale nejsou. Jak již bylo několikrát prokázáno, spousta light verzí některých produktů není o nic méně kalorická než ty s běžným obsahem tuku. Navíc nás nízkotučné potraviny nezasytí na tak dlouhou dobu a po chvíli zas hledáme, co bychom snědli. Je proto lepší dopřát si například běžný jogurt, ale nespořádat ho tolik. Některé light potraviny jsou navíc plné různých aditiv nebo cukru.

Cvič hodinu každý den

Každý den najít hodinu v kuse, kdy budeme dávat svému tělu do těla, je velmi ambiciózní plán. A také trochu zbytečný. Zkuste si namísto toho zacvičit 10 minut po ránu, po obědě se (pokud máte možnost) jděte na 15 minut projít a večer se 15 minut věnujte posilování. O víkendech vyrazte na výlet nebo jen na odpolední procházku, jděte si zatančit… Pohyb do svého života zařazujte postupně, máte větší pravděpodobnost, že u něj vydržíte. Navíc zvláště pokud máte sedavé zaměstnání, pamatujte, že každá aktivita se počítá!

Kup si pilulky

Na trhu najdete spoustu doplňků stravy slibujících rychlý metabolismus, úbytek tuků a štíhlou postavu. Jenže to bychom žili v až příliš ideálním světě, aby nám ke zhubnutí stačilo polykat prášky. Bez změny jídelníčku a pohybu to nepůjde.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat