Kořenová a listová zelenina mohou být prevencí Alzheimerovy choroby

Lidé konzumující denně hodně kořenové a listové zeleniny onemocnění demencí méně často než ti, kteří se těmto potravinám vyhýbají. Kapusta, špenát, saláty, mrkev, řepa, petrželka či meloun a dýně jsou totiž bohatým zdrojem vitaminu A, který podle kanadských neurologů brzdí degeneraci mozku, a je tudíž prevencí také Alzheimerovy choroby.

„Lidé s vyšší hladinou vitaminu A v krvi jsou o 60 procent méně ohroženi rozvojem demence,“ tvrdí vědci z Univerzity v Britské Kolumbii.

Bohatými zdroji látek, z nichž si tělo tvoří vitamin A, jsou mrkev, červená řepa, dýně, meloun, brokolice, meruňky, broskve, avokádo, natě (petrželka, pažitka), špenát, kapusta, kadeřávek, růžičková kapusta a žlutá kukuřice. Z živočišných zdrojů pak ryby a játra.

Laboratorní pokusy na hlodavcích prokázaly, že při snížené hladině vitaminu A v krvi se v mozku tvoří hodně amyloidového plaku. Jeho tvorba předchází rozvoji Alzheimerovy choroby.

„Náš výzkum jasně dokazuje, že i malé snížení hladiny vitaminu A v krvi má velmi zhoubný vliv na vývoj mozku a má dlouhodobě negativní účinky na mozek, takže podporuje rozvoj Alzheimerovy choroby později v životě,“ tvrdí profesor Weihong Song z Britské Kolumbie.

Mozek ji prostě miluje

Zeleninu bychom měli svému mozku dopřát i z jiných důvodů, než je snížení rizika onemocnění Alzheimerovou chorobou. Vědci z Warwicku zjistili, že pravidelná konzumace zeleniny, z ní pak hlavně listové, zvyšuje radost a pocit štěstí. Látky obsažené v těchto rostlinách působí blahodárně na mozek.

„Člověk, který jí osm porcí ovoce a zeleniny denně, může zažívat stejné pocity štěstí a euforie jako nezaměstnaný, který dostane práci,“ tvrdí profesor Andrew Oswald z Warwick University.

Jeho poznatky se opírají o výzkum 12,5 tisíce Australanů a jejich stravovacích návyků po dobu šesti let. Jedinci, kteří jedí nejvíce ovoce a zeleniny, z níž hlavně tu listovou, jsou nejšťastnější a nejvíc fit.

„Naše studie je konzistentní s ideou, že to, co jíme, je důležité také pro naši mysl,“ tvrdí profesor Oswald.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat