Cibule a pórek by neměly chybět ve večeři. Pomůžou vám usnout

Lidé konzumující hodně cibule a pórku snáze usnou a mají pokojnější spaní. Vědcům z Colorada se podařilo přijít na to, proč tomu tak je. Zelenina bohatá na vlákninu, vitaminy a antioxidanty totiž působí pozitivně na střevní mikroflóru. A ta ovlivňuje také odolávání stresu, proces usínání a spánku.

Stres poškozuje střevní mikroflóru. Jednak přímými účinky na nerovovou soustavu, která ovlivňuje činnost střev a tudíž i mikroflóru, ale lidé ve stresu se velmi často stravují nezdravě a vyhledávají tučné a na sacharidy bohaté potraviny. Pokud však ve stresu konzumují hodně cibule, pórku a třeba také artyčoky, jejich střevní mikroflóra se tím i ve stresu posílí a tělo pak stresu lépe odolává. Navíc cibule a pórek obsahují biologicky aktivní látky, které posilují mozek a jeho odolnost vůči stresu.

„Je možné, že strava bohatá na složky podporující střevní mikroflóru může přispět k lepšímu spánku a také zdraví mozku,“ tvrdí vědci z University of Colorado v Boulderu.

Pro milovníky rychlých řešení je tu však jedna špatná zpráva. K zlepšení spánkové hygieny nestačí snít jednu porci cibule či pórku, ale tuto zeleninu musí člověk konzumovat pravidelně a dlouhodobě, aby se pozitivní účinky na psychologii včetně spánku projevily.

Nepřátelé spánku na talíři

Ačkoli některé potraviny tělu jinak prospívají, našemu spánku příliš nesvědčí, především pokud si je dáme k večeři. Které dobroty je dobré nechat na jinou denní dobu, než je čas těsně před odchodem do peřin?

1. Brokolici, květák, kapustu, zelí

Začněme hned několika zástupci takzvaných superpotravin. Tahle zelenina našemu tělu prospívá jako málokterá. Mimo jiné i velmi vysokým obsahem vlákniny. A právě ten může stát za naším převalováním se v posteli a neschopnosti usnout. Nerozpustná vláknina dá našemu zažívání při trávení pořádně zabrat. A tak zatímco vy už budete toužit propadnout se do říše snů, vaše tělo bude pořádně probuzené a v plné práci.

2. Červené maso

Ačkoli si spousta z nás ráda dopřeje k večeři steak, může se stát, že po něm nebudeme usínat zrovna nejlépe. Podobně jako u zeleniny z bodu prvního bude mít vaše tělo co dělat, aby ho strávilo.

3. Rajčatovou omáčku

Těstoviny s rajčatovou omáčkou k večeři jsou takovou klasikou (nejen) českých domácností. Jenže ne každý po nich usne jako špalek. Lidem s citlivějším žaludkem totiž může přirozená kyselost rajčat způsobit pálení žáhy a podrážděné zažívání, které je ruší od spánku. Raději zkuste příště jiný recept.

4. Sýry a salámy

Pokud jste milovníkem sýrů a uzenin, pak si možná také večer dopřáváte jakési „sýrové prkénko“ doplněné nějakou italskou či francouzskou klobáskou či šunkou. Jenže právě tyto produkty obsahují tyramin, látku, jež u citlivějších lidí mimo jiné způsobuje větší bdělost, a tak odvádí od sladké říše snů.

5. Hořká čokoláda

Nedáváte si na noc kávu, aby vás od spánku neodváděl kofein? Ovšem pokud si dopřejete například kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, bude mít tahle dobrota podobný efekt.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat