Dejte si syrovátkový protein před snídaní. Je prevencí cukrovky

Syrovátkový protein je všem fitness nadšencům a kulturistům velmi dobře známou součástí jídelníčku. Pomáhat však může nejen při nabírání svalové hmoty, ale také v prevenci diabetu 2. typu u osob, které jsou jím ohroženy. Pokud si dopřejí bílkovinu z mléčné syrovátky před snídaní, nedochází u nich k prudkým výkyvům glukózy v krvi po snídani.

Vědci z Newcastlu to prokázali v experimentální studii s obézními muži. U jedinců, kteří dostávali před snídaní právě nápoj se syrovátkovým proteinem, nedocházelo po snídani bohaté na sacharidy k prudkému nárůstu hladiny glukózy v krvi. V druhém pokusu s diabetiky také vyšlo najevo, že podávání bílkoviny u nich podpořilo vyváženější hladinu glukózy v krvi.

„Víme, že prudký nárůst hladiny glukózy v krvi po konzumaci jídla může přispět ke špatnému managementu krevní glukózy a může být také zhoubný pro zdraví oběhové soustavy. Dokázali jsme, že konzumací malého množství syrovátkové bílkoviny před jídlem můžeme pomoci lidem vyhnout se vysoké hladině glukózy v krvi a můžeme jim pomoci cítit se víc nasycení,“ uvedl doktor Daniel West z Newcastle University v článku pro Diabetes Times.

Pomůže i srdci

Nejen diabetici by však měli zařazení syrovátkového proteinu do svého jídelníčku zvážit. Trpíte vysokým tlakem či vysokou hladinou cholesterolu? Pak pro vás mají vědci z Readingu dobrou zprávu - konzumace syrovátkové bílkoviny totiž snižuje také riziko infarktu a mrtvice.

„Výsledky tohoto pokusu jsou vzrušující. Představují pozitivní účinek mléčné bílkoviny na krevní tlak. Z dlouhodobých studií víme, že lidé konzumující mléko bývají zdravější, ale dosud nikdo neodhalil, jak mléčné bílkoviny ovlivňují krevní tlak,“ uvedla doktorka Ágnes Feketeová z University of Reading.

Ona sama provedla experimentální výzkum, kdy podávala skupině osob s vysokým krevním tlakem koktejly. Část přijímala syrovátkovou bílkovinu, část dostávala placebo. Po čtyřiadvaceti hodinách od konzumace nápoje došlo u všech osob požívajících syrovátkovou bílkovinu ke snížení krevního tlaku. Ale snížila se u nich také hladina nezdravého cholesterolu a triglyceridů.

„Podáváním vysoké dávky syrovátkové bílkoviny v množství shodném s kulturisty došlo během osmitýdenního experimentu k výraznému zlepšení krevního tlaku a zdraví oběhové soustavy,“ uvedl profesor Ian Givens z Readingu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat