Jablečný ocet zvyšuje výkonnost při sportu a pomáhá hubnout

Vědci ze Spojeného království tvrdí, že jablečný ocet není jen dočasným trendem slavných diet, ale že jeho účinky na organismus jsou vědecky podloženy. Při pravidelné konzumaci jablečného octa má tělo větší výdrž při sportu, lepší kondici a také efektivněji spaluje tuky.

Ocet je jeden z nejstarších domácích prostředků nejen na vaření, ale také na dezinfekci a čištění. Právem. Při úklidu dokáže mnohdy více než většina drahých přípravků plných škodlivin. Nicméně v nové studii se autoři z Británie zaměřili na jeho fyziologické účinky.

„Ideální je vypít vodu se lžící octa ráno na lačno, podpoří se tím intenzivní spalování tuků, podpoří metabolismus a sníží chutě na sladké. Pak je dobré stejný nápoj vypít také po sportu, omezí pocity únavy a vyčerpání a rychle dodá tělu pocit vitality. A to jednoduše proto, že aminokyseliny v octu působí proti kyselině mléčné, která se tvoří ve svalech a působí jejich bolestivost a pocit vyčerpání po fyzické námaze,“ vyjmenovávají autoři z Británie na stránkách deníku The Mail.

Proč jej zařadit do jídelníčku?

Ačkoli je jablečný ocet skloňován v poslední době především v souvislosti s hubnutím, našemu organismu umí prospět i jinak. Také proto byste mu měli dát šanci! Co všechno dokáže?

Prospívá střevní mikroflóře

Zdravá střeva neznamenají jen fungující zažívání (jestliže ale trpíte například zácpou, je jablečný ocet vaším spojencem), ale také zdravou a silnou imunitu. Takže jako součást již zmíněného salátu ho vaše tělo bude milovat.

Zajistí zdravý detox

Detoxikovat organismus bychom čas od času měli všichni. Ale je zbytečné (a řada odborníků něco takového ani nedoporučuje) držet nějaké drastické diety nebo tělo týrat „očistnými kúrami“, jejichž benefity jsou často silně diskutabilní. Jablečný ocet ve vaší stravě vám zajistí pravidelný detox – působí totiž antibakteriálně a pomáhá v očistě játrům (i již zmíněným střevům).

Prospívá srdci a cévám

Jablečný ocet, respektive látky, jež obsahuje, přirozeně snižuje krevní tlak, čímž působí v prevenci řady vážných srdečních a cévních chorob.

Posiluje imunitu

Nejen tím, že nám zajistí zdravá střeva, která mají na imunitu zásadní vliv, nám jablečný ocet s imunitním systémem pomáhá. Obsahuje totiž spoustu antioxidantů, které působí preventivně proti řadě nemocí. Některé studie dokonce naznačují, že by mohly látky v tomto octě hrát určitou roli v prevenci některých nádorových onemocnění.

Reguluje hladinu cukru v krvi

A právě tato vlastnost z něj činí nejen skvělého spojence proti takzvanému vlčímu hladu, při kterém slupneme vše, co nám přijde do cesty, ale činí z jablečného octa i důležitého hráče v prevenci cukrovky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sekaná

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:59
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat