Jak poznat, jestli se obávaná chudokrevnost netýká náhodou i vás

Často vás bolí hlava, býváte zapomětliví a nestačíte lamentovat nad zlomenými nehty? Jestli vám ke všemu padají vlasy a nemůžete v noci spát, pravděpodobně máte co dočinění s chudokrevností. Víte o tom?

Anemie je stav, při kterém je v krvi snížená koncentrace hemoglobinu pod normu stanovenou podle věku a pohlaví. Říkáte si, že to zní až moc vážně a něčím takovým určitě netrpíte? Pak se nabízí otázka, zda vůbec znáte příznaky. Jak toto onemocnění vlastně vypadá v praxi? Tohle vás možná nemile překvapí…

Varovné signály, které se nevyplácí podceňovat

Anemie se projevuje celkově špatnou kondicí, únavou, střevními potížemi, bolestí hlavy, poruchou soustředění, paměti i chuti k jídlu, hučením v uších, dušností při námaze a nespavostí. S trochou nadsázky by se dalo říct, že člověk „jede na poloviční obrátky“. Ani vzhled bohužel nezůstává bez následků, protože další specifické znaky jsou lámavé, rýhované nehty, padání vlasů, bledost kůže a sliznic. Zní vám to povědomě? Berte na vědomí i své pohlaví, které jde anemii trochu na ruku.

Železo jako tichý spojenec

Konktrétně u žen mohou být příčinou chudokrevnosti a všech zmíněných nepříjemných příznaků periodické ztráty krve, především v případech silných a dlouhých menstruací. Není to úplně váš případ? Z obliga rozhodně nejste, jelikož všeobecně má tuto patálii na svědomí nedostatek železa. A pozor, někteří lidé, aniž o tom vědí, trpí poruchami jeho vstřebávání. Bolí vás často hlava a máte nehty jako papír? Pak je nutné doplnit jeho nedostatky a tím anemii zatnout tipec. Jaké jsou možnosti?

Přírodní železný doping

Nejúčinnějším lékem je vhodná výživa. Zahrňte tedy do jídelníčku hodně zeleniny, zejména té zelené – petrželovou nať, kopr, salát, zelí a celer. Skvělé zdroje železa naleznete i v mrkvi, paprice, cibuli, červené řepě, fazolích, čočce, slunečnicových a dýňových semínkách, kukuřici, hrachu a meruňkách. Vřele se doporučuje i konzumace tmavého pečiva, vajec a kvasnic. Vynikající je rovněž šťáva z kopřivy nebo mletá sušená nať, kterou lze přidávat i do jídla. Nutno dodat, že železo je lehčeji vstřebatelné ve spojení s vitaminem C – takže i citron je váš přítel!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat