Tučné ryby jsou prevencí Alzheimera, protože zvyšují prokrvení center paměti

Konzumace tučných ryb – sardinek, makrel či lososovitých – může být vhodnou prevencí Alzheimerovy choroby. Tyto ryby totiž obsahují vysokou koncentraci omega-3 mastných kyselin, které působí pozitivně na prokrvení center paměti a učení v mozku. Ta jsou přitom při rozvoji demence decimována nejvýrazněji.

Jedinci konzumující nejvíce tučných ryb, mají výrazně lepší výsledky v testech paměti a učení a jejich mozkové cévy lépe fungují a prokrvují příslušná centra.

„Je to velmi významný výzkum, protože dokazuje vztah mezi nízkou hladinou omega-3 mastných kyselin v krvi a horším průtokem krve centry důležitými pro učení, paměť, depresi a demenci,“ tvrdí profesor Daniel Amen z Kalifornie.

Omega-3 mastné kyseliny mohou zachránit člověka nejen před demencí, ale chrání oběhovou soustavu jako celek. Prospívají srdci a cévám a podporují také erekci a prokrvení končetin.

Pozor i u dětí

Myslíte, že Alzheimerova choroba se dětí nijak netýká? Pak se bohužel mýlíte. O tom, zda jednou touto chorobou onemocníme, se totiž podle vědců často rozhoduje už v poměrně útlém věku. Jak? Rodiče dopřávající dětem denně sladkosti, cukrovinky, brambůrky, hranolky, hamburgery, pizzu, sladké limonády a další nezdravé pokrmy by měli mít na paměti, že svým potomkům vytvářejí dost děsivou budoucnost plnou depresí, potíží s učením a na stáří právě také s Alzheimerovou chorobou. Kalorické pokrmy plné tuku a cukru totiž poškozují mozek dětí a dospívajících tak, že tyto později v životě prožívají výše zmíněné potíže.

Podle odborné studie publikované v časopise Molecular Psychiatry mění kalorické pokrmy mozek dětí a dospívajících doslova drasticky a přímo vyvolávají takové změny v mozku, že ho připravují na deprese, psychické nemoci a Alzheimerovu chorobu.

Nadměrný příjem tuku a cukru snižuje hladinu glykoproteinu reelinu, který udržuje neuronové synapse (spojení) v pevném kontaktu. Bez reelinu se mozkové funkce oslabují, paměť chátrá a učení je nesnadné. Navíc se zvyšuje riziko demence a deprese.

„Tyto změny u mladých lidí s pokračováním v jejich budoucnosti jsou výsledkem samotných tučných pokrmů, a přímého vlivu, který mají na mozek, nikoli z širší skutečnosti, že jsou tito mladí obézní,“ tvrdí Urs Meyer z Curychu.

Tučné a sladké pokrmy negativně ovlivňují předčelní kůru v mozku, která souvisí s rozhodováním, vyjadřováním osobnosti, ovládáním společenského chování a plánováním složitých úkonů a činů. Tato korová oblast je plně vyvinuta až někdy kolem pětadvacátého roku života. A v období před tím na její vývoj působí řada vlivů zvenčí. Tučná a sladká strava nejzhoubněji. Spolu s nedostatkem pohybu napáchá vážné škody, které trápí jeho majitele celý život až do smrti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:20
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat