Zelí funguje jako přírodní projímadlo

Naprostá většina lidí po konzumaci zelí musí brzy běžet na záchod. Prohání je prý proto, že obsahuje přírodní projímadlo. Kalifornští vědci jako vůbec první popsali účinky sloučeniny, která dává zelí onu výraznou vůni. Tato látka působí na mozková centra řídící pohyblivost střev.

Allyl isothiokyanát je silně aromatická látka, pro někoho je kvůli ní zelí až nelibě zapáchající. Tato látka působí přímo na mozek a zrychluje střevní peristaltiku – pohyb střev. A to tak intenzivně, že u mnohých se po konzumaci zelí dostaví běhavka.

Vědci ze San Franciska zjistili, že střeva považují allyl isothiokyanát za látku nepříjemnou. Jakmile ji buňky střevní sliznice zaregistrují, spustí ihned varování do mozku, aby zrychlil pohyb střev a zelí i s nepříjemně páchnoucí sloučeninou co nejrychleji odvedl z těla ven.

Zmíněnými buňkami, které jsou tak citlivé na allyl isothiokyanát, jsou tzv. eneterochromafinní buňky. Ty po kontaktu s touto sloučeninou začnou tvořit velké množství serotoninu, který se dostává do mozku a zrychluje peristaltiku.

„Tato reakce může vyvolat i obecný pocit nepohodlí, jako byste tušili, že došlo ve střevech k nějakému zánětu,“ uvedl profesor David Julius z University of California v San Francisku.

A lidé s dráždivým tračníkem a velmi citlivým trávením, kteří nesnášejí zelí, mají enterochromafinní buňky přecitlivělé.

Zelí je jedním z nejzdravějších druhů zeleniny a jeho konzumace má na zdraví blahodárný vliv.

Poklad v hlávce

Zelí patří obecně k nejzdravějším potravinám, jež můžete svému tělu nabídnout. Co všechno dokáže a s jakými neduhy si poradí?

Akné

Na postižená místa přikládejte listy a jako doplňující prostředek pijte šťávu z kysaného zelí.

Bodnutí hmyzem

Jakmile jste „napadeni“, zasažené místo potřete listem a pro jistotu z něj udělejte ještě „náplast“. Může to vypadat trochu divně, ale je to skvělá první pomoc.

Bolest hlavy, migréna

Kam se hrabou chemická léčiva! Až to na vás zase přijde, na krk i čelo aplikujte kousek zelí.

Ekzémy

Máte-li kožní potíže, vsaďte na zelí. Celý měsíc si přikládejte obklady na hodinu denně. Pokud je ekzém suchý, je třeba každý list před použitím potřít olejem.

Křečové žíly, záněty tepen

Zelné obklady snižují také překrvení. Týká se to rovněž těžkých nohou a zsinalosti kůže. Na noc aplikujte tři vrstvy listů na plochu větší, než zabírají obtíže. Zakryjte vatou, lehce převažte a nechte působit. Zábal aktivuje krevní oběh, oživuje tkáně a čistí vlásečnice od odpadních substancí.

Nespavost

Tři listy přiložené na krk a v krajním případě i na nohy vám zajistí klidný spánek. Možná i hezké sny!

Únava

Přírodních energetických drinků není nikdy dost. Jeden speciální koktejl se skládá ze zelné šťávy, citronu, petrželové nati a jednoho jablka. Prožeňte ingredience mixérem, dopřejte si doušek a hned máte dobité baterky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat